Definitivan auto za buduće penzionere: Fabia Rio Yaris?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Re: Definitivan auto za buduće penzionere: Fabia Rio Yaris?

Post od Tibor021 »

Suzuki je razmatran, ali nije ušao u uži izbor jer Eurosumar ne radi prodaju "staro za novo" u Novom Sadu. Suzuki bi, zajedno sa Hyundai-em (i20), mogao biti opcija u slučaju da se auto proda na slobodnom tržištu. (Samo da napomenem da je Inoto bio spreman da mi organizuje procenu u Novom Sadu, za šta sam im se zahvalio, no Colt je otpao u prvoj rundi zbog malog prtljažnika).

Uz to, nisam baš siguran da SX4 zadovoljava kriterijum "ekonomično za održavanje i vožnju" sa svojih 1,6 litara i 120 KS. BTW nemaju svi budući penzioneri baš bolna leđa :-) Ono što smatram penzionerski je navedeno u prva tri kriterijuma, znači:
- pouzdano,
- relativno dugotrajno,
- ekonomično za održavanje i vožnju.

Auto za zamenu je inače Clio II storia, 1,2/8V (ima klimu i "sve u fulu" osim kože, board kompjutera i tempomata).

EDIT: što se Astre tiče, nisam našao ništa jeftinije od preko 12000€.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Super autom, to bi trebalo da moze da se proda, za neku pristojnu lovu.
Mislim da je Yaris za klasu bolji auto od ostalih, i bio je za 11.000 pre neki mesec na akciji sa 1,3 motorom...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Tibor021 napisao: BTW nemaju svi budući penzioneri baš bolna leđa :-)
Ovde negde falie reči "još uvek". :D

Šalu na stranu, Suzuki sam predložio zbog njegovih vangradskih kvaliteta budući da imam utisak da se više vozite van grada nego po gradu. Svestan sam da će 1.6 trošiti više od 1.2 ili 1.0 ali se to da kompenzovati plinom.
Moj sledeći predlog bi bio Clio 3 imajući u vidu da je u Parizu upravo predstavljen Clio 4 i da će cena trojci verovatno pasti.

Što se tiče vašeg klia svakako bi vredelo pokušati sa direktnom prodajom. Ako imate živaca i strpljenja takvom prodajom ćete sigurno dobiti više novca. On spada u najtraženija vozila i za početak ga možete oglasiti i na forumu.

Trocilindrična Fabia svakako ne bi bila moj izbor. Ispred nje bih stavio čak i Punto Classic sa Mjet turbo-dizel motorom, ali to je moje gledište sa kojim se verovatno mnogi neće složiti.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Tibor021 napisao:
EDIT: što se Astre tiče, nisam našao ništa jeftinije od preko 12000€.
9990e 1.6 motor 115ks, klima, el. podizaci, nemetalik boja, radio cd...
Za 10500e se dobije jos malo opreme i to je to..

Doduse, te za 10k nema, al ima ovih za 10500e

http://www.opel-lager.rs/
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Zovite Opel u Cacku, imali su teget Astre za oko 10040 evra...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Tibor021 napisao:Uz to, nisam baš siguran da SX4 zadovoljava kriterijum "ekonomično za održavanje i vožnju" sa svojih 1,6 litara i 120 KS.

Ono što smatram penzionerski je navedeno u prva tri kriterijuma, znači:
- pouzdano,
- relativno dugotrajno,
- ekonomično za održavanje i vožnju.
Sloba napisao:Tačno je, do CG može ispod 6l jer sam i sam trošio 5.8l/100km i to sa krovnim koferom i povremeno uključenom klimom, čini mi se i Bajker isto ili slično. Naravno, to je ekonomična vožnja bila, daleko od gaženja.
BAJKER napisao:Do sada je Zuki za 3 godine presao 34000km. bez ikakvih problema. Potrosnja zadnjih 1500km. od kada nije resetovana prosecna potrosnja je 6,6 l/100km. mesovite voznje u odnosu 50:50% grad-magistralni put :D
Sloba napisao:Kada ga samo ja vozim, moj ne ide ispod 7.5l benzina u mešovitoj 50/50 vožnji. Kada ga samo žena vozi, bude fina potrošnja, slično kao kod tebe... Mešovito najviše 7, u gradu 8l. Definitivno mi treba jači auto jer to što ovaj gazim može samo to da znači.
Gore izneti podaci su za 1.5 motor, ali ni 1.6 nije puno veći potrošač...
misha napisao:Prosecna potrosnja...

Slika

Slika
Doduše, ovo važi za manje opterećene gradske vožnje. Bio sam samo jednom u Subotici, ali mi deluje da ni tamo nema preteranih gužvi, tako da umerenijom vožnjom, potrošnja u gradu bi trebala da se kreće oko 8.5-9l/100km.

Što se tiče pouzdanosti, pogledaj ovo što je Bajker postavio... viewtopic.php?f=2&t=130&start=60#p79795

O dugotrajnosti je teško pričati jer je model još uvek relativno mlad, ali moj prijatelj iz Hrvatske ima SX4 sa kojim je zgazio preko 120.000km u dosta otežanim uslovima, jer se bavi poljoprivredom. Prošle godine sam gledao auto i odličnom je stanju.

Po pitanju ekonomičnosti, već sam naveo koliku potrošnju možete očekivati. Znam da ni servisi nisu preterano skupi, ako se dobro sećam, oko 80e je mali servis u ovlašćenom servisu. Kasnije i jeftinije. Uglavnom, kao i za većinu ostalih automobila.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

trojanac napisao: oko 80e je mali servis u ovlašćenom servisu.
Moja devojka je u ESu platila oko 13.000 servis na 15k, pre skoro godinu dana. Pisao sam da do CG uemrenom voznjom trosio nesto iznad 8l plina. U povratku zustrijom voznjom oko 10ak. Ona nikada ne meri potrosnju, iako toci do vrha plin, tako da taj podatak nemam. Ipak, njenim stilom na magistrali potrosi smesno plina, neuobicajeno smesno :D
Ne zivi u BGu, pa nema ni validnog podatka o potrosnji u pravom gradu :mrgreen: O tome Bajker moze vise reci.

Do sada nije imala nikakav ekstra trosak, pored servisa (racunam tu i servis u Rasicu/TNG).
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Koliko se sećam, ES je bio dosta skuplji ranije, po pitanju redovng servisa. Znam da je bila razlika od par hiljada u odnosu na Beta Motors, da se isplatilo otići do NS, prošetati malo i popiti piće. Mislim da je ES kasnije malo spustio cene redovnog servisa. Javiće se Bajker, ako ne nađem gde ja pisao o tome.

EDIT: Našao sam.
Post iz decembra 2011.
BAJKER napisao:Servis uradjen, zamenjeno ulje, filter ulja, filter vazduha i filter klime sa pregledom vozila. Sve ukupno me izaslo 10837 din. Sledeci servis je na 45kkm.
Dakle, oko 90-100e u ES. Ne znam za Beta Motors.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Proverio sam.
Moja greska, nije bilo u ESu. Servisiran u Preljini, u servisu kojeg vise nema, tj prazan im je salon/servis.
Cena u januaru je bila 12500.
Najskuplja stavka bese Motul 5w40 od 1400din /lit
Filter vazduha 2400, klime oko 1500, ulja 9xx, a ruke 2000.,
Odgovori