Tibor021 napisao:Uz to, nisam baš siguran da SX4 zadovoljava kriterijum "ekonomično za održavanje i vožnju" sa svojih 1,6 litara i 120 KS.
Ono što smatram penzionerski je navedeno u prva tri kriterijuma, znači:
- pouzdano,
- relativno dugotrajno,
- ekonomično za održavanje i vožnju.
Sloba napisao:Tačno je, do CG može ispod 6l jer sam i sam trošio 5.8l/100km i to sa krovnim koferom i povremeno uključenom klimom, čini mi se i Bajker isto ili slično. Naravno, to je ekonomična vožnja bila, daleko od gaženja.
BAJKER napisao:Do sada je Zuki za 3 godine presao 34000km. bez ikakvih problema. Potrosnja zadnjih 1500km. od kada nije resetovana prosecna potrosnja je 6,6 l/100km. mesovite voznje u odnosu 50:50% grad-magistralni put

Sloba napisao:Kada ga samo ja vozim, moj ne ide ispod 7.5l benzina u mešovitoj 50/50 vožnji. Kada ga samo žena vozi, bude fina potrošnja, slično kao kod tebe... Mešovito najviše 7, u gradu 8l. Definitivno mi treba jači auto jer to što ovaj gazim može samo to da znači.
Gore izneti podaci su za 1.5 motor, ali ni 1.6 nije puno veći potrošač...
misha napisao:Prosecna potrosnja...

Doduše, ovo važi za manje opterećene gradske vožnje. Bio sam samo jednom u Subotici, ali mi deluje da ni tamo nema preteranih gužvi, tako da umerenijom vožnjom, potrošnja u gradu bi trebala da se kreće oko 8.5-9l/100km.
Što se tiče pouzdanosti, pogledaj ovo što je Bajker postavio...
viewtopic.php?f=2&t=130&start=60#p79795
O dugotrajnosti je teško pričati jer je model još uvek relativno mlad, ali moj prijatelj iz Hrvatske ima SX4 sa kojim je zgazio preko 120.000km u dosta otežanim uslovima, jer se bavi poljoprivredom. Prošle godine sam gledao auto i odličnom je stanju.
Po pitanju ekonomičnosti, već sam naveo koliku potrošnju možete očekivati. Znam da ni servisi nisu preterano skupi, ako se dobro sećam, oko 80e je mali servis u ovlašćenom servisu. Kasnije i jeftinije. Uglavnom, kao i za većinu ostalih automobila.