Chip-tuning

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Chip-tuning

Post od sebekkg »

mr.Big napisao:Ne odnosi se...A možda sam upotrebio i pogrešanu reč, možda je trebalo neupućenost ili neosnovano omalovažavanje, tako nešto, procenite
sebekkg napisao:...ovde imas dosta lelemuda koji rade na divljaka, i ojade par likova, uzmu im i to ne neku veliku kintu, mape klonirane...

opusti se big. ne mozes tako pristupati necemu vaznom kao sto je chipovanje motora! jer iako je 1.9tdi veoma poznat motor, dynom se ispituje trenutno stanje, ili ti izakanost motora. tako da bez dyna ne mozes znati da li ce tvoj motor izdrzati istu mapu, odredjeno vreme na isti nacin, kao i neki koji je u mnogo boljem stanju. zato nemoj ti da pricas pljuvanje ili sta. to je ozbiljan pozao, a ne menjanje sijalica pa vidis da li ces staviti night braker ili fabricke sijalice. to sto ti mislis da je za tebe auto malo vredan od tih 4000ke, to je tvoja stvar, ali treba biti profesionalan u necemu, a ne fazon, MA STA ME BRIGA, NEK TERA KOL'KO MOZE.

svi postovi su pisani iz iskustava drugara mojih sa kojima sam bio kod ljudi u pozegi!, tako da nije rekla kazala.

pozdrav
Slika
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Moje, tj lično iskustvo je da su ovo pristojni(i pored onih nadimaka :kezo: ), obrazovani, mladi ljudi koji pedantno rade i pažljivo saslušaju želje mušterije, pa na osnovu njih predlažu šta bi trebalo raditi. Moji zahtevi su bili skromni(kao i budžet), pa mi je odrađen standardni remap i tom prilikom su praćeni parametri na dijagnostici i rečeno mi je da je sa motorom sve u redu (šta znam, neki pritisci, tajming dizni, qrcipalci...). Ponuđen je dyno u Centru Boban koji se dodatno plaća. Moj izbor je bio da ga ne radim, jer mi nije bitno, tj dobitak snage i momenta na 1500 o/min je toliki da ne postoji ni najmanja dilema.
Jedina tuđa iskustva na koja sam se oslonio su iskustva trojice drugara koji već duže vreme voze takva kola i svi su extrazadovoljni i ponašanjem kola, a i potrošnjom koja je bila jedan od mojih razloga remapiranja. Postoje i neki snimci na YT, pa koga zanima nek' ih gleda. Tamo je i onaj bagerista sa Hondom LET... :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

dobro, ne moramo da se slozimo u svemu, ali nemoj se zezati sa ne takom malom stvari, kao sto je motor. priznaces da nije to sitnica. jer ja samo volim da osiguram moju investiciju, a nista drugo. jer jeste da je skuplje uz dyno, ali bolje onda da sacekam jos mesec dana, a da odradim dyno i da budem siguran. jer niko u srbiji (mislim veeeelika vecia) nije bogat da bi kupovao "jeftino".

:pivo:
Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Sta ti imas od Dyno s te strane, majke ti?

To sto motor moze da da deklarisanu snagu ne znaci da mu za 5000 km nece otici dizne, propisati turbina ili puci zupcasti kais i napraviti karambol.
Isto tako, kada ga cipujes, dobijas na papiru koliko imas jaci auto, ali ti to i dalje ne daje nikakvu sigrnost da nece vrisnuti turbo zbog povecanog pritiska za godinu dana.

Ja bih ga uradio zbog sebe, ne zbog bilo kakve sigurnosti.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

sebekkg,
Ni najmanje te ne nagovaram da ideš kod ovih ili drugih jeftinih. Samo tvrdim da konkretno ovi nisu neki dripci (lelemudi), već se dugo i ozbiljno bave tjuningom. Čak su stekli dosta kritičara upravo što imaju entuzijazma i inovativnog duha. Naravno ukoliko im to dozvoliš ili tražiš. Pogotovo ih pljuju( ;) ) drugi tjuneri, što je i razumljivo. Dakle, da ponovim, ovo je cena za rutinski i minimalni remap u zoni niskih obrtaja koji je pogodan za svakodnevnu gradksu vožnju uz smanjenu potrošnju. Ovo za potrošnju mogu i lično da potvrdim, ali jedino uz veliku samokontrolu što je dosta teško...
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Drugari, uz najbolju volju ne mogu da razumem zašto se digla prašina?
Pročitao unazad temu i opet ne vidim ni najmanji razlog.
Niko nije nikoga napadao, nije nikoga od tjunera pokušavao diskvalifikovati, pričali smo o ličnim iskustvima i našim rezultatima.
Ne mislim da je RevoChip najbolji jer je to teško odrediti. Siguran sam da ima još firmi moje dobro odrade posao, ali i pojedinaca, zvali se oni Gumetina ili Praćka ili Brus-Li.

Ovde je samo napisano kakva iskustva imamo.

Što se tiče samog Dyno testa, meni lično je poslužio da vidim stanje i kapacitet motora pre i posle čipovanja.
Otišao sam kod firme koja ga uradi u sklopu čipovanja jer ne želim da mi neko bez Dyno testa uradi remapiranje i kaže - teraj, sad imaš jači auto... Šta, koliko, čega... valjda je normalno da želim da aznam šta je urađeno i šta je rezultat. Osim toga mogu mi u svako doba besplatno vratiti moju staru mapu, koju imaju u "šteku"

Dakle, uopšte ne razumem što su se malo podigle tenzije oko čipovanja.
Svako će uraditi kako misli da je za njega najbolje i koliko se para ima. U momentu sam pomislio da idem i na "stage 2" čipovanja (hibridna turbina i još neke dodatke/zamene), što znači dodatne neke stvari gde bih dobio još koju KS i Nm, ali sam shvatio, da moj auto nije za toliko projektovan. Tada bih vrlo verovatno dobrano smanjio radni vek motora, a to mi nije cilj.

Ima nas za a ima nas i protiv čipovanja i to je ok.
Mi koji smo čipovali auto, možemo da razglabamo o rezultatima i zadovoljstvu/nezadovoljstvu ali nema niakvog razloga da jedni drugima namećemo ko bolje čipuje "jer je onaj dunster" osim ako neko zaista natrči na "dunstera" koji uzme pare a zabrlja.

Za sada nisam video na neko pljuje nekoga, već pričamo o iskustvima i prednostima i mana, itd..
:doubleup:
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

NexT napisao: Ja bih ga uradio zbog sebe, ne zbog bilo kakve sigurnosti.

pa ta sigurnost se i odnosi na mene koji ga vozim!

@codemaker upravo to i hocu da kazem, jer moramo se svojim iskustvima pomagati, a ne da pricamo u nadmenom stavu prema nekome, vec da se sacuvamo losih iskustava. :doubleup:
Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dyno ti ne daje nikakvu sigurnost...
On sluzi samo da vidis koliko ti snage ima automobil.
Ni jedan moj drugar nije uradio Dyno,a ni ne zanima ih,dobili automobil koji ide bolje,manje trosi i oni zadovoljni...
Cinjenica je da ako znas podatke,automobil ti nece nista brze ici :)
Koga zanima,to je dobra stvar,ali koga ne zanima,njemu je svejedno i nece ici recimo do Uzica da cipuje automobil,nego ce odraditi u BG-u,NS-u ili gde god da mu je blizu...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

mr.Big napisao: Pogotovo ih pljuju( ;) ) drugi tjuneri, što je i razumljivo.
Drugi tjuneri su majstori ili radionice koje se takođe bave tjuningom, a napadaju ih po forumima zbog raznih improvizacija i menjanja pojedinih podešavanja koja se inače retko diraju. Ne podržavam to, ali ni ne osporavam ako je vlasnik auta saglasan sa tim i svesno rizikuje :zbunjen:
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

@heroj ,
pa upravo. mada ja ovde pricam za one koje ipak interesuje za sta daju pare i hteli bi da znaju kako stoje stvari. vi pricate kako dyno ne moze reci stanje motora, e pa moze i te kako. ti imas propisanu snagu i obrtni za doticni motor, +- 2-3%. ali ako ti vidis da ti je sada snaga manja jedno 10+%, ne mozes mi reci da ti je motor i dalje ok, ako ti je auto star par godina, vec moras da znas da nije to sve idealno i da moras resiti problem gubljenja performansi, da bi ti bio siguran na putu, a da te nesto ne iznenadi na auto-putu, u preticanju i sl.

@next Znam znam, MOZE DA TE TO STREFI I DA TI NIJE CIPOVAN, pa moze ali ako ne odrzavas auto adekvatno, ili je vec taj deo zreo za zamenu pa i otkazao....
mr.Big napisao:
mr.Big napisao: Pogotovo ih pljuju( ;) ) drugi tjuneri, što je i razumljivo.
Drugi tjuneri su majstori ili radionice koje se takođe bave tjuningom, a napadaju ih po forumima zbog raznih improvizacija i menjanja pojedinih podešavanja koja se inače retko diraju. Ne podržavam to, ali ni ne osporavam ako je vlasnik auta saglasan sa tim i svesno rizikuje :zbunjen:
ma to na stranu,i to je ok. ali moras da se slozis da se ne sme zezati sa nekim podesavanjima osim ako za to nisi obucen, vec si cackao sam, vezbao i probavao negde. ;)
sta da radis posle ako ti pocne dimiti auto i predje sa crnog, na belicasti i na plavkasti dim... posle bude amin.
Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Stanje motora se ne meri Dynamometrom i te stvari nemaju veze sa cipovanjem.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

ne, ali daju naznake.
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sebekkg, sta ti je??
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

sto?
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa napravi se frka nepotrebno :)
Za dobro poznati 1.9 TDI, su mape vec dobrano isproveravane i pouzdane, 100e je sasvim ok cena za to, ne treba zbog toga ljude nazivati soderima i slicno. Dyno tu i ne odigra bas neku ulogu...
Odgovori