Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Audi A3 (8V) vs BMW 1 (F20) vs Mercedes A (W176)

Post od starac vujadin »

Što se tiče samog 993 on je daleko cenjeniji od 996 i to se već sada vidi na oglasima, nije to neko subjektivno mišljenje. Poslednji "vazdušar", sa svim dobrim klasičnim osobinama Porschea + sa bitnim savremenim poboljšanjima, pre svega vešanjem. Remek delo "poršeizma". Dobar primerak u Nemačkoj teško ide ispod 35000 evra. Cena ovog Porschea, ako je dobar primerak kao što izgleda je vrlo povoljna.

Samo je stvar da li bi neko imao muda da potroši 30000 na ono što bi hteo i da kažeš sebi "imam Maserati i Porsche, život je lep" ili na ono što je logično i društveno prihvatljivo. Radi se o mentalnoj barijeri koja je mnogima teška da se savlada.

Ja bih u realnom životui sigurno pre uzeo Porsche za 10 soma manje, vozio bih ga par godina i prodao za iste ili veće pare...ako ne bih bio u dobitku u odnosu na ovu konfekciju, ne bih sigurno bio ni na gubitku.

Što se tiče novih kola i tu bih imao dosta kandidata koji bi mi bili mnogo intereesantniji od ova tri. Da ne bude anti-nemačka priča sa Alfama Renaultima itd...jedan Golf VII mi je simpatičniji i pre bih ga uzeo od ove trojice, dalje da ne idem...

P.S.

Nego nestade Porsche iz oglasa, izgleda sam nekog inspirisao :D
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ajde Nemanja priznaj da si ga ti kupio :D
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

A, ne ja bih Carrreru 4s..to je idealna stvar.

Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

starac vujadin napisao:Samo je stvar da li bi neko imao muda da potroši 30000 na ono što bi hteo i da kažeš sebi "imam Maserati i Porsche, život je lep" ili na ono što je logično i društveno prihvatljivo. Radi se o mentalnoj barijeri koja je mnogima teška da se savlada.
Nemaju takve stvari veze sa mudima vec sa dubinom dzepa.
I stari i novi Porsche vozis ako imas puuuuuuno para a koji ces izabrati je samo stvar ukusa.
Fora je u tome da ce taj matori Maserati ili Porsche u eksploataciji od par godina (oko 30kkm godisnje) kostati vise nego nov A3, bez obzira na kupovnu i prodajnu cenu ;)
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

gde je dzep tu su i muda, posebno ako je dublji dzep :rofl:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Citam jednom na nekom stranom forumu. Lik se lomi izmedju 993 i 996 i kuka kako mu je smanjen budzet na oko 30k funti, jer je zeni morao da kupi novi GL450 :o :o :o :uf:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Maserati nemas gde ni da odrzavas,redovan servis kosta Boga oca...
Porsche imas gde da odrzavas,ali je takodje exploatacija istog vasionska...

Samo registracija je 2.000e u osnosu na ove nove automobile kojima je po 200e...
Kasko koliko kosta? Koliko vise goriva trosi? Koliko su gume,delovi,ma sve je visestruko skuplje nego za ova 3 automobila u temi,pogotovo sto za Bmw i Mercedes dobijes besplatno odrzavanje 5 godina.
Ajde Vujadine da te vidim da "imas muda" da vozis ove automobile 30.000km godisnje,leti i zimi...
Svaki sportski automobil je isto kao i vikendica,jahta,cist luksuz.
Za tih par godina bi platio jos 2 ta polovnjaka, u slucaju Maseratija i jace.

Ja mislio ti se namerno sprdas kada sve to pominjes,a ti ozbiljan...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Drago mi je da vas je zaintrigirala ova kombinacija, znači da ima petrohhead krvi u vama...

Ne znam odakle vam ta kilometraža od 30000km...u Evropi se kao iznadprosečna kilometraža računa 20000km, a kola koja prelaze više od toga imaju znatno nižu cenu na tržišti polovnjaka. Porsche i Maserati retko ko vozi više 20000km godišnje. Što se mene tiče, ja prelazim 10-15000km godišnje, pa računicu gradim prema sebi (izvinjavam se, ali kako bih drugačije :) ). Dalje, ne bih vozio dva takva auta, već bih uzeo jedan, svejedno koji. Dva su bila ilustracija šta je interesatnije i kao slika besmisla kapitalizma i potrošačkog mentaliteta - realno jedan mi je sasvim dovoljno da budem srećniji nego da vozim svaki dan isprazni tzv.premium koji to nije. Kod Maseratija bih imao 20 soma rezerve za trošak na auto, kod Porschea 10 u odnosu na ova tre preskupe konfekcije. Pod uslovom da su kola u dobrom stanju (a drugačije ih ne bi kupio naravno) radio bih servis (koji naravno postoji za Maserati i ne bi bio problem da ga održavam jer je to isti majstor koji je meni održavao Alfu i vozi isti takav Maserati). Takav auto bih vozio 3-4 godine i za to vreme bih uradio jedan veliki servis, 3-4 mala, promenio 2 seta guma, imao 3-4 registracije (za Maserati niže od Porschea i oba su starija od 10 godina, pa nije baš toliko strašno). Za 3-4 godine cena eksploatacije (koje je Xepoj sve nabrojao) bi znatno prelazila troškove eksploatacije ova tri dosadna automobila (naravno bez obzira na garanciju i kod njih ima nešto da se plaća, ali mnogo manje) i prednost bi se znatno istopila, a sigurno bi prešla i na stranu ove trojice. Vanredne troškove treba izbaciti iz računice jer i nov i polovni auto mogu da se slupaju ili nešto da zajebavaju, mada je veća verovatnoća da će stariji auto nešto da zeza i to je rizik takve kupovine. I onda jednog dana dođe vreme da prodam taj auto. Na Maseratiju bih izgubio nešto verovatno, mada mu je cena i sada smešna, ali verovatno da ne bih mogao da ga prodam za iste ili skuplje novce...ali sam imao 20000 bonus. Na Porscheu ne bih ništa izgubio, možda bi i dobio (da sam Nemac ili neki drugi EU zaradio bih sigurno nego zapadnjaci ne vole i cene kola sa ovdašnjih prostora pa ne bih mogao da dobijem "zapadnu cenu") jer dobar primerak bez 35000 evra jako teško može da se nađe, a cena mu samo raste. A ove tri konfekcije će za 3-4 godine vredeti koliko...oko 15000 evra +/-...izgubiću pola cene na njima. Izgubiću 20-30% samo da ih izvezem prvog dana iz salona, a s ovom dvojicom ne gubim ništa. Neću računati osećaj zadovoljstva, konstantne zabave i blagu erekciju koja bi me stalno držala dok vozim ovakva kola, naspram dosadne dnevne rutine, stresova, brige da li ću dobiti otkaz i sve što ide uz prosečan život jednog ljudskog mrava koji vozi konfekcijski auto u drugoj deceniji 21. veka.
Da parafraziram velikog Dučea "bolje sto godina živeti kao lav, nego jedan dan kao ovca". ;)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

hell yea...

ja bas ne vozim auto u klasi ovih o kojima se prica, i imao sam frku da dara ne bude skuplja nego mera, a za sada sam prosao sa cenom odrzavanja manjom od nekog korejanca iste klase, pa i dobrog dela nemaca...

kad vec pricate o odrzavanju, sta mislite koliko kosta mali servis za jednog ovakvog bmw-a?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja bih podrzao starca u ovome... Ajmo ovako, primer koji mi je najblizi, moj auto. Kupio ga sa par problema, zbog toga dobio sjajnu cenu, uzeo ga za 27.000e. Potrosio 1000e na sredjivanje da bude kao nov (bukvalno, ne preterujem sada, plus je tu radjeno i ulje menjaca koje se radi jednom u tri servisa). Plus imam trosak za gume 1100e. Dakle ja sam ovaj auto uzeo u odlicnom stanju za 29.100e.

Mislim da cu ga prodati bar za te pare jer sam ga sada uzeo jeftino. U Nemackoj je najjeftiniji (ali bas najjeftiniji na mobile.de) preko 30.000e, kod nas se prodaje slican za 45.000e. Ajd nek ga prodam za 26.000 (ali bice svakako vise jer su sada u oglasima M3 modeli iz prosle generacije 23.000e a stari su 10 godina), izgubicu na tome 3100e. Dve registracije jos, izadje nesto manje od 4000e, nek je 3900, znaci gubim za sada 7000e. E sad, odrzavanje. Uradicu dva servisa jer radim jedan godisnje, to je 2x700e to je 1400e (inace je redovan servis 500e a ja imam samo redovne ali nema veze), ukupan gubitak 8400e. Goriva trosim oko 2700e godisnje, dve godine izadju 5400e. Racunacu da cu sa nekim od ovih malih auta potrositi za istu kilometrazu 2000e (a potrosicu malo vise ali nema veze), znaci M3 pravi dodatni trosak jos 3400e, ukupan trosak 11800e.

Ovim "normalnim" autima placam registraciju za dve godine 500e i nemam nikakve troskove jer su hvala Bogu idealni i potpuno savrseni kao novi automobili, dakle M3 me kosta 11300e vise nego Mercedes A klase u koriscenju za dve godine.

Mercedes A klase cu sada da platim nesto preko 30.000e i tada da ga pradam za 20.000e (ali malo sutra, dobicu manje, ali nema veze), dakle imam gubitak od 10000e. (M3 sam vec racunao gubitak cene, kog pitanje da li ce i biti ali nema veze).

Po ovoj racunici, na kojoj sam bio maksimalno strog prema M3 i nisam napravio nikakav trosak za A klasu, izadje da je ta A klasa isplatljivija za 1000e ili ti 500e godisnje. I to u NAJBOLJEM SLUCAJU.

E sad, onaj ko ima 30.000e da da za auto... Da li ce da vozi A klasu ili M3 sa duplo vise snage, i manje vise svim prednostima da ih sada ne nabrajam jer su auti smesni za poredjenje ako je razlika 500e godisnje?

EDIT: Nisam racunao osiguranje jer je stvar licnog izbora. Ako cemo da ga racunamo A klasa dobija neku prednost, ali kad bih bio manje strog prema M3 ta prednost bi lako presla u korist njega...
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

Da, to je sve pod uslovom da nemas vecih servisnih izdataka za tvog polovnjaka (sto ti zaista i zelim)

Nov auto dolazi sa garancijom i znas sasvim sigurno da si naredne 3 godine miran. Za polovnjaka to niko ne moze da ti garantuje.

Za sve sto ima istu ili slicnu cenu znas da je potraznja u odnosu na ponudu slicna.

Takodje treba da imas u vidu da se nov auto moze uzeti na krediti ili na lizing. Moze cak i na firmu. U toj cenovnoj klasi je to zapravo jako cest slucaj u Srbiji.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Pa o tome je i pricao starac, ili imas mu*a ili nemas... :D

Moze i polovan auto na lizing.

Najveci trosak koji je neko imao za M3 je da mu ode kvacilo jer ga je vozio neko ko ne ume da menja brzine, cena 1000-1500e.

Ja sam M3 uzeo sa 40.000km. Prodacu ga sa 65000 pod uslovom da ga vozim dve godine. S obzirom da pratim forum M3post mnogo koji ima XXX vlasnika M3 modela i da skoro niko nema nikakav problem, dao bih sebi 95% sanse da mi nista bitno nece riknuti u tom periodu.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

ove acine su filozofske, ali utemeljene, kao od texa poneke :kezo:

slazem se sa tim, ali sto kazes, samo ako nema exstra kvarova...

mada, koliko je nov skuplji, a garancija daje besplatne kvarove, opet izadje ovo povoljnije, jer u odnosu na novi imas velik budzet za kvarove, u odnosu na pad cene. verujem da je veci pad cene za nov c segment nego polovan 911

mada ipak za te velike zverke se mora imati zesca rezerva love za dodatne troskove...
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Onaj ko ima dovoljno novca da se u startu isprsi za 30.000 evra (a nema u planu da kasnije dobije neke znacajnije prilive novca) treba da uzme nov auto i kraj price buduci da je miran po pitanju troskova koji ce doci na red u narednom periodu.Onaj ko ima stalne prilive novca u dovoljnoj meri da bi vozio jednog Posrche-a,Maseratija ili nesto savim drugo,neka kupi polovnog Porsche-a.Poenta price je u tome da samo neko ko ima konstantne prilive ozbiljnog novca moze da se luksuzira i zaboravi na uobicajen zivot prosecnog coveka.Druga varijanta ne postoji,iako bi to svaki covek na svetu voleo. ;)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Po mom misljenju onaj koji nema da da 30.000e za auto tj koji ce da da ali su to svi novci koje ima i ostaje na nuli posle toga ne treba da vozi auto od 30.000e nego mnogo jeftiniji. To samo u Crnoj Gori moze da bude normalno da covek da sve pare na auto... Kad obezbedis sve sto ti treba u zivotu onda mozes da bacas pare na auto... Bar je to moje razmisljanje. To sto neko ima na racunu 30.500e i kupice auto od 30.000e (a nema dalja primanja) necu ni da razmatram dalje jer je taj neko glup.
Odgovori