Batavus u proceduri centriranja, merenjem je uoceno da bezi 3mm u desnu stranu.
Mereno je kod seat tube, proporcijom se doslo da je pomeraj na dropovima oko 5mm, sto je vec preko fabricke tolerancije od 3mm.
Meri se rastojanje niti koja je razapeta od head tube pa do zadnjeg dropa, rastojanje niti od seat tube.
Procedura ispravljanja, koristi se plasticna deformacija celika(samo celicni ram podnosi ovaj sistem rada), pravi se poluga od daske, i radi se u sitnim pomerajima, zato treba biti nezan, ja sam u poceku iz neiskustva malo preterao, naci dobre oslonce, i kontrolisan pritisak, na mali cim...
Potrebno je pomeriti obe strane tako da je rastojanje niti, sa obe strane identicno(pritom sacuvati i rastojanje izmedju krakova viljuski, koje zahteva sama nabla, moj slucaj 126mm)...
Komp je posluzio...
Posle razvlacenja, radi se finalana sinhoronizacija dropova(mozete da vidite razliku u odnosu na sliku u prethodnom postu)....
I na kraju rezultat je da zadnja osovina koja je 5 mm bezala u stranu, i prakticno cinila da zadnji tocak skrece u voznji, sad je vracena na ispod oko 0.5 mm, nisam hteo da silujem stvari dalje, jer je prvi put, i treba malo da se slegnu stvari za sledeci pokusaj...
Mala paint skica, crveno su tockovi, ovo je malo iskarikirano pocetno stanje...
Znaci, rotirao sam zadnju viljusku u pravcu strelice, kako bi centirao bicikl...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.