Pa to ti je Fiat, plus još specijalno rađen za ovo/domaće tržište. Pravili su stvarno čudne kombinacije i stavljali baš siromašne pakete opreme. Komšija recimo ima Punta kao moj ali u Emotion najvišem paketu a takođe nema ABS. Mogao si ga tada u tom paketu opreme kupiti sa ili bez ABS-a, po želji (i on kupio bez, meni neshvatljivo). Ja nisam mogao ni birati pošto su model sa fabričkim gasnim uređajem imali samo bez ABS-a, a hteo sam baš njega.
Sad sam našao stare cenovnike, tačno 700 evra (8999 i 9699 EUR), ali to je u vreme kad se davao popust od 1000 EUR za "staro za novo". Kasnije su pale cene, po jednom cenovniku su se prodavali po istoj ceni.
Bilo je kasnije svašta... Prvo su smanjili tu subvenciju sa 1000 na 600 EUR... pa opet vratili na 1000 kada više nije bilo kupaca, da bi na kraju taj auto prodavali za 3.000 evra manje nego što su u početku prodavali (ali je stajao skoro 2 godine lagerovan napolju na parkinzima i imao dosta problema zbog toga). Tako da je bilo raznih cena, kako se kome zalomilo...
Znali neko koliki otpor ima ispravan MAP senzor za 1.2 8v
Imam probleme i dalje sa variranjem ler gasa dok motor ne postigne radnu temperaturu.
PLaniram da ispitam MAP senzor i lambda sondu, da li ima logike da ler varira zog njih ako su neispravni?
MAP senzor odavno obradjuje digitalno signal. Cesto signal je frekvencija kao funkcija izmerenog protiska.
Nema omskog otpora koji bi merio prostim unimerom, to je bilo kod analognih MAP senzora recimo kod Bosch L Jetronica sa kraja 70tih na principu reostata.
Ler moze da varira usled signala sa lambda sonde ali je mala veorvatnoca da je sama lambda sonda neispravna. Ona jako retko crkava, u 95% slucajeva kada se sumnja na lambda sondu (prostim iscitavanjem kodova greske bez dalje dijagnostike same gorive smese) pokaze se da je problem na sasvim drugom mestu a lambda sonda ispravno prikazuje stvarno stanje loseg sagorevanja.
Lambda sonda se proverava osciloskopom i odmah se vidi da li je ispravna.
Obicno ler gas varira usled fals vazduha, bilo da pusta crevo bilo da motorizovani leptir (klapna) ne funkcionise kako treba. Prljava, pohabana, razdesena...prvo se to proverava.
Eskimko napisao: 20 Feb 2018, 17:49
Zdravo
Zna li neko sta moze da bude ova buka. Ja se nadam da je do goriva, sipao sam na nisu obican benzin. Kad potrosim ovaj probacu sa onim od 100 oktana da li ce da se cuje nesto.
Nasao sam odakle dolazi ovo lupanje.
Na usisnoj grani pored MAP senzora postoji jedno vakum crevo e iz tog dela u koje ulazi crevo dolazi to lupanje,
Da li da menjam celu usisnu granu