Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Biciklizam

Post od Scuderia »

Sigurno nesto doprinese, meni je zadnja otisla, cak sam malo vozio sa skroz izduvanom, valjda nisam ostetio felnu. Sudeci po kilometrazi i vremenu 18kmh je bio prosek, najveci problem mi je bilo sunce i mala boca za vodu, treba voziti ranije (7-8h ujutro poceti) ili kupiti jos jedan drzac i bocu :kezo: Tvojim prosekom od 29kmh bi izgurao 300 metara :rofl:
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ne bi trebalo da si je sjebao, desavalo se i meni da vozim na felni i evo i dalje je ziva.
Nemoj da se opterecujes brzinom, tek si poceo da vozis, bitno je da prvo nabijes kondiciju pa onda da polako ubrzavas koliko ti odgovara. Onih 29 km/h sam "uhvatio" jer sam bas bio raspolozen za voznju taj dan, obicno je tu oko 26 km/h.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Salim se malo, zadovoljan sam i ovim 18-20kmh, za prve voznje sasvim solidno, pogotovo sto nisam to ocekivao nakon prve voznje od 4-5km. Mislim da bi bio 20+ prosek da me vetar nije ubio poslednjih 2-3km. Celu voznju sam vozio u brzinama 3/6-7, menjao izmedju 6 i 7 kad hocu da odmorim, a tih poslednjih par km sam vozio na 4, cak sam jedno vreme i veliki zupcanik prebacio na 2. :thumbup:
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Sad si me podsetio da ti posaljem ovaj link da procitas jos jednu bitnu stvar za voznju.

http://www.ciklonaut.com/Kakovako/Kadenca.htm
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Sada će Grujić da ti objasni vezu između kadence i probušene gume. :kezo:

Ako se odlučiš da menjaš gume za neke manje kamionske obrati pažnju na stepen zaštite od bušenja.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Jel to moze da se zakrpi? Ja sam vec utripovao da moraju nove.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Bezbroj puta sam krpio na starom Capriolu. Mada sa cenom nove unutrašnje ti se ne isplati cimanje.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Verovatno da može, mada ja zakrpljenu ostavim kao rezervnu, a stavim novu.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ma novu stavi, kakvo crno krpljenje...
Ne znam ni kako se isplati, nova unutrasnja guma je dzabe.
Takodje su one najobicnije kineske cvrsce od Richey recimo, i slicnih koje kod nas mogu da se nadju...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Kuzmanovic napisao:Sad si me podsetio da ti posaljem ovaj link da procitas jos jednu bitnu stvar za voznju.

http://www.ciklonaut.com/Kakovako/Kadenca.htm
Meni odgovara da se vise trosim, ne razmislja mi se o kadenci tako da se vodim ovim s kraja teksta
Naravno, nećemo uvek želeti da štedimo energiju - često ćemo tokom vožnje poželeti da malo forsiramo i oprobamo snagu i kondiciju. Tada prelazimo u režim sportske vožnje, a tu je pravilo najčešće ovo: ako gore pluća - menjaj naviše, ako gore noge - menjaj naniže. (Ako gori i jedno i drugo: treniraj više ;)
Medjutim nije mi prijatno ovo saznanje za kolena
I nije u pitanju samo manji napor. Mnogi rekreativci vole da voze u visokom stepenu prenosa i sa malom kadencom (da "melju", kako se to kaže u žargonu) jer im to deluje ozbiljnije i "sportskije". No činjenica je da je ovo najbolji način da se unište kolena - samo mali broj ljudi ima dovoljno jake ligamente i meniskuse da može godinama ovako da vozi bez posledica. Zato je takav način vožnje bolje prepustiti aktivnim trkačima (ni kod njih nije previše čest) a brzinu "isterivati" povećanom kadencom.
Ili su preterali sa konstatacijom ili cu morati da menjam nacin voznje, a to mi se ne svidja :(

Ili misle da se sa najvisim stepenom prenosa ne koristi kadenca manja od 60? To onda svakako jeste napor jer se ulaze veca sila, ali ako lagano okrecem u najvisem stepenu prenosa ne znam kako to moze ostetiti kolena vise nego nizi stepen prenosa?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Izvoza sam se sada desetak km po Bezaniji, prvo sa starijom cerkom pa onda sa mladjom. Nisam pedalao sigurno jedno 5 godina.

Boli.

Mnogo boli.

Pajo, definitivno nesto ima lufta, da li viljuska ili lula, ali zvecka. Tocak nije, ne bih rekao da sam bas toliko glup. Aj kad svratis da vidimo sta je; ne sekiram se, nece to nigde, ali da znam sta je.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ajde.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

@Scuderia, Pa mislim da je najbolje da promenis stil voznje, ali ne da se slepo pridrzavas ovoga vec onako kako ti odgovara, uz obracanje paznje na kolena a i na bajs na kraju krajeva.
Bas sam danas na voznji u jednom trenutku obratio paznju na kadencu i meni je bila 96 pri brzini od 32 km/h (na ravnom naravno), a zna da bude i veca. :mrgreen: i nije istina da tada ne rade noge, nakon nekog vremena krecu misici da zatezu.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja kad vozim sa biciklistima bude prosek blizu 40 ako je ravno, ali umrem najstrasnije. S obzirom da nismo odavno vozili verovatno bi me i izbacili iz vetra sada. Sam bas i nemam volje da toliko pedalam, na kojim distancama pravite te proseke? Doduse, moj bajs ne moze da se poredi sa vasim sa sirokim gumama, razlika je ogromna...

Ako budete hteli da se organizujemo da idemo na Avalu ili tako nesto, ja sam za :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Moje neke prosecne voznje u sredini sezone su od 50 do 70 km i tu je prosecna brzina od 25 do 27 km/h.

Inace, sretnem ja neke momke bicikliste koji treniraju (vidi se da su profesionalci) i drze tempo 40. Ja reko, vrh taman cu da ih iskoristim za zavetrinu kad ono medjutim, riknuo sam posle 1.5 km. :mrgreen:
Odgovori