Mares napisao: 01 Feb 2018, 19:52
U narednih par meseci cu krenuti u potragu za drugim autom, pa me interesuje kako inace ideo ceo proces kupovine auta od preko, u smislu ja sad nadjem neki zanimljiv primerak na mobile.de i sta dalje?
Kako se zavrsava taj posao kada hoces sam da odes preko po neki auto i sam ga dovezes? Da li je to obicnom coveku izvodljivo, ili ima previse komplikacija (oko papirologije), pa je bolje angazovati nekoga ko se time bavi?
Na osnovu svih prica koje sam cuo i procitao u zadnjih par godina o nasim placevima, deluje mi pouzdanije da sam pronadjem preko neta primerak preko granice, i dovezem ga (nekako, bilo na tockovima, ili se angazuje neki prevoz), ali opet, nemam predstavu kako ideo ceo postupak.
Npr., sad sam nasao primerak koji me interesuje....sta prvo, kontaktiram prodavca, pitam ga jel sve ok sa autom, bla truc, ja mu kazem ej sedam za avio za koji dan i dolazim, provozam ga, ako je auto ok uzimam ga...jel to kod njih prolazi, ili su u fazonu sto bi verovao tamo nekom srbendi i cekao ga ne znam koliko, kad ga vec sutra mogu prodati nekom drugom....
Vredi li se upustati u ovakvu pricu kao totalni laik

... ili jednostavno da se fokusiram na nase auto placeve?
Mares,
Mi smo uvezli dva auta u prethodnih par godina u ličnoj režiji, mi nismo išli prvenstveno zbog priče da prođemo jeftinije nego da uzmemo auto koji nije sređivan ovde za prodaju. Na kraju smo uvek imali finu matematiku, ušteda je bila u rangu 500 - 1000 evra na automobilima koji su netto u DE koštali 10 - 12 hiljada evra.
Mi imamo sreću da nam deo porodice živi tamo, pa nemamo presiju kada ćemo i kako naći auto. Auto možeš naći za dan, ako znaš šta želiš, brat je tako za dan kupio Insigniu, dok smo tatin auto tražili nedelju dana jer smo konceptualno lutali (od Qashqai-a, do C klase, pa onda uzmemo Passata).
Moje mišljenje je da pre kupovine tamo trebaš da svedeš izbor na 2-3 modela, kontaktiraš prodavce kako bi video koje primerke (obično je to ona prva strana najjeftinijih na mobile.de) iz nekog razloga ne možeš kupiti (prodani, kaparisani, prodaju samo firmama i sl.). Budi spreman da voziš 200-300km od mesta gde si stacioniran da pogledaš auto, logistika ti je tu važna, uvek kombinuj da vidiš još nešto u povratku ako ne uzmeš prvi primerak.
Kada nađeš auto, ako ne spustiš značajno cenu, obično je prodavac voljan da o svom trošku da zoll tablice, izvadi EUR-1 i spremi ti auto za put. Oko EUR-1 se raspitaj pre odabira modela da li je moguće dobiti isti.
Kada kupiš auto, ne krećeš nazad dok ne skontaš ko će ti raditi carinu i sl. Špediteri imaju svoje carinike, lagano zoveš i pitaš koliko kod njih izađe cela papirologija za tvoj auto. Dobićeš različite ponude, kod onih što imaju najnižu, oni obično to rade preko veze i preporuka je da ideš kod njih.
Bratu je recimo osnovica za davanja državi, za auto koji ima navi, tzv. Standheizung (Webasto) i sl., bila neka klot Insignia jer su oni tako dogovorili sa carinikom, auto nije ni pogledao detaljno. Špediter ti sređuje papire i posle ti ostaje deo oko sređivanja registracije i sl.
Sve je relativno jednostavno, pretpostavljam da ćeš na kraju auto kupiti od prodavaca koji i rade export, tako da su oni vešti i sve znaju šta ti treba od papira u DE. Samo hrabro, nije to neka nauka, vrlo brzo i prosto sve ide.