Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Fiat Punto Classic 1.2 LPG Dynamic A/C by Saša

Post od Delija »

dragvorl napisao:
Delija napisao:Kad sam skines najlon sa sedista postoji velika verovatnoca ;)
Reci ti to ovima sto prave i montiraju sedista. :)
Haha :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Saša »

@Ljubitelj

Perfekcija i Punto ne idu u istoj rečenici. Sem toga - garancija istekla, prošao voz. Ono što je meni bilo bitno u celoj toj "priči" je da imam nov i pouzdan auto sa minimalnim troškovima vožnje i održavanja na duži period, auto koji će me jeftino i pouzdano prevesti od tačke A do tačke B, i to je to, ni manje ni više. Sve ostalo su sitnice koje mogu a i ne moram srediti, služi on sasvim dobro i ovako. :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od ljubitelj »

Ne kapiram zasto Punto i nesto sto radi kako inace treba ne ide zajedno. Ili bilo koji drugi model.
Taj sistem klime u Puntu je moderan, programabilan i treba da bude, pa savrsen.

Ja ne vidim problem u tome da se softver u autu azurira kada se primete nedostaci, kada je uobicajeno kod gotovo svih softverski upravljanih uredaja da se to radi (mobilni, fiksni, tv, ves masine, klime, itd itd).

Zasto da se ne popravi funkcija neke stvari ako moze, nije zahtevno i ne bi trebalo da je skupo. Ja flesujem softver skoro pa 30tak godina, i ne mogu da zamislim sa danasnjom jednostavnoscu tog postupka da to nije nesto redovno u auto industriji, i nakon proizvodnje i prodaje auta.

Nije to kao nekada da se skida cip sa stampane ploce, pa brise UV lampom, pa setuje u prog mod nekim spoljnim kontrolerom, pa konfigurise softver koji nadzire fles, pa upucava novi softver, pa opet vracanje na plocu, pa provera hoce li to uopste nakon "popravke" da radi ili je cip zreo za zamenu.

Ok je da je Punto odlican A do B, ali zasto da i klima ne bude odlicno funkcionalna kada moderan i dobar sistem to po svim postavkama treba da moze da omoguci.

Punto je samo trenutno primer, moze da stoji bilo sta i bilo koja vrsta nekog predmeta.
Ja redovno flesujem skoro svaki uredjaj koji imam, naravno ne bas odmah cim se pojavi update, cekam da vidim kako drugi prodju neko krace vreme :)

A opet, individualna stvar. Staro pravilo kaze ne diraj nista dok radi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dešavaju se pehovi sa svom tehničkom robom. Ništa nije savršeno. U proseku Fiat ima veoma dobre klime i uglavnom za života automobila ne treba mnogo da se čačka, ali svaki deo je podložan otkazu.

Punto je na kraju krajeva jedan od najzahvalnijih automobila kad su popravke u pitanju.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Naravno, sve je to "normalno" da tako kažem, i novo može da bude pokvareno, loše montirano u fabrici, loše podešeno. Istina, to je jako mali procenat ali se ipak desi da se provuče poneki neispravan primerak/sklop/deo, ali zato je tu garantni rok da se takve stvari otklone ako se primete. No šta da radiš kada su kod nas mahom loše servisne mreže i podrške, otkače te najčešće (kao što su i mene) sa nekom pametnom "dijagnozom" a da auto nisu ni pogledali? Zato i dolazi do ovakvih ssituacija... Kvalitetan servis i postprodajna podrška bi to negde drugde sigurno rešili bez pogovora i nepotrebnog (i negativnog) razvlačenja po forumima ili raznim medijima... :kafa:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa to, tehnika je moze da se pokvari koji komad a onda i treba da moze da se popravi do ispravnog stanja. Pisem generano o pristupu, Fiat (xx) ime nije bitno. AKo sam dobro ispratio klima ne radi kako treba jos od isporuke novog auta, to meni nije normalno stanje bez obzira sto je Punto u pitanju.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Pa ko je i rekao da je to normalno? :D Žalio sam se na taj problem u garantnom roku i ladno su me otkačili a da auto nisu ni pogledali. E to već nije normalno. Ili je izgleda normalno kod nas...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da imaš napismeno da su te otkačili, sad bi trebalo da kvar otklone o svom trošku.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Evo šta piše u radnom nalogu/fakturi sa poslednjeg redovnog servisa (napravljenog 16.08.2013 - a auto je izašao iz garancije 15.03.2014), stavka "opis naručenih radova":

"Redovan servis sa svećicama. Klima u početku hladi, posle 40 minuta oslabi i prestane da hladi. Kada se ohladi i opet počne da radi, prvih 40 minuta hladi i opet prestane - uvek radi 40 min. I na leru prestane da hladi - javiti jel garancija. Vlaži ulje na semeringu radilice - kontrola".

Majstor koji je radio servis je dopisao sledeće, stavka "opis izvršenih radova":

"Redovan servis, svećice, pločice p, za klimu će vlasnik doći pred leto da se dopuni - to nije garancija. Za ulje ne curi sada nigde, doći kada se bude videlo ili na kontrolu za 500-1000 km."

-------------------------------------

Na tom servisu su zamenjene i prednje kočione pločice - zvali i pitali da li da ih menjaju vreme im je - rekao sam da menjaju.

Dakle, njihova dijagnoza je bila da je samo manjak freona u pitanju (klimu pritom nisu verovatno nisu ni pogledali, naravno) - to ne spada u garanciju (kao važi samo prve godine), 30 eur će te koštati, ne moraš sada pošto je kraj sezone - dođi na proleće pa ćemo je dopuniti. I fino me otkačiše... Preko vlaženja ulja sam prešao jer nije bilo ništa veliko a i nisam hteo da mi čačkaju bez potrebe po motoru, srediću to na velikom servisu. Dakle, po meni ako su fer ovo bi trebalo bez problema da se sredi (no još jednom - čisto sumnjam)...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Saša ako ćeš kod Stojanova onda nađi Gulivera na FLCS. On radi tamo i dogovori se sa njim. Ok je lik. Ja sam ga gnjavio za koješta.
Ne verujem da će priznati garanciju, ali bar da urade kako treba.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja bih to pritisnuo, ako hoces da se potrudis, i ako imas fiskalni od punjenja klime, javi mi se da ti dam smernice.
Imas dokumentaciju, a otkacili su te u svom maniru, kao sto su i mene pokusali vise puta.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Klimu mi je dopunio drugarski Dag81 - poklon od njega i foruma "Garaža" ako se sećaš, tamo na okupljanju u Košutnjaku, tako da naravno nemam račun jer nisam ni platio. Sve ostalo do sada je rađeno u Stojanovu i imam prateću dokumentaciju (čuvam svaki papirić). Takođe nameravam da nastavim tamo da održavam auto baš zbog te "papirologije" i tragova o redovnom održavanju automobila. No videćemo sutra - prekosutra, samo da nađem vremena, nije mi ni neka hića, iskreno. Upravo sam nešto malo korisno "prčkao" oko auta, postovaću slike tamo u svojoj temi. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ja im ne bih spominjao da je neko van zvaničnog servisa dirao klimu. Ako vide tragove čačkanja pravi se blesav i tvrdi da je sve oko klime rađeno isključivo kod njih.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

+1
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ovako tebra, zovi pitaj ih koliko je punjenje klime u ovl.
Pre toga, ako neko moze da ti nagovesti sta je kvar, i koliko kosta, da vidis da li se cim isplati....

Potom idi u ovl. i trazi da ti dopune klimu, plati, uzmi racun, testiraj par dana, e onda se sa dokumentacijom vrati i pokreni pricu.
Realno, ti si ostecen i ispaljen od strane ovl. servisa u garantnom roku.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori