Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Corona virus

Post od perfiko »

Ji 4Tze napisao: 05 Dec 2021, 12:13 Meni je ovo sve što se u talasima piše ovde baš mnogo suvišnog blebetanja oko jedne vakcine.
Onda preskočiš blebetanje i ideš dalje, ima toliko tema sa malo suvišnog blebetanja...A možda, hm :)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Svaki statisticar je kao politicar, osvetljava onaj deo koji zeli /koji mu odgovara / koji su mu nalozili. Zato su suvi podaci najbolji, tumaci ih ko kako zeli (ako je sposoban), a niko nije sposoban (ni profesionalini statisticar / matematicar) da sustinu (za onoga koji pomatra analizu) izvuce na iole kompleksnijem modelu…

PS: A posebna rana statistike je kolicina podataka, sto je u slucaju vakcina ultra izrazeno… Tipa ja ti garantujem se ne vazi…
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

milanns napisao: 05 Dec 2021, 12:29ali malo deluje da si prvo izabrao stranu pa znacajno vise trazio argumente u prilog te, vec razvijene, teorije.
Cherry picking-om se, nažalost, ne bavim. Deluje ti jer tek od nedavno ovde pišem. Da sam došao u januaru, nakon što sam pročitao rezultate kliničkih ispitivanja za Pfizer, Modernu i AZ, verovatno bi mi rekao da sam prvo izabrao da budem za obaveznu vakcinaciju protiv korone čitavog čovečanstva i onda tražio argumente u prilog tome.
Jednostavno mi nije jasno zasto ovoj ekipi ovde
Ne znam kakve veze ima pretpostavljeni većinski vakcinalni status ekipe sa temom. Došao sam zbog preporuke za all season gume i usput video ovu temu i u njoj podatke na koje do sad u javnosti nisam nailazio (kolega Cozmo, odnosno njegov prijatelj). Odlučio sam da i ja doprinesem temi stvarima koje se na istoj ranije nisu spominjale.
Jerbo kako je vakcina u “eksperimentalnoj” fazi, kako kazes, aludirajuci na nedovljno proteklo vreme, tako je i virus u ekspreimentalnoj fazi.Sta ako ga prelezis 2 3 puta. Sta ce biti za 5 godina.
Podjednako nejasno kao i šta će biti ako ga preležiš 2-3 puta pre, tokom ili nakon što primiš 1, 2, 3 ili više doza.

S druge strane, šta je @Vladapetr hteo da kaže ostaje mi nepoznanica, s obzirom da sam akumulaciju rizika spomenuo samo jednom, i to na sledeći način:
brabonjak napisao: 01 Dec 2021, 17:56Ako se ispostavi da i naredna doza dovodi do istog ili sličnog rizika, akumulacija rizika doprineće neodrživosti ovog stanja.
Izgleda da smo guglali tražeći istu studiju koja ne postoji, samo sam ja, na Garaža forumu, dao svoje mišljenje uz prenošenje sirovih podataka. Toliko je malo trebalo da postanem antivakser koji je ili tendenciozan ili nema pojma ni o čemu.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

.By Reuters Wire Service Content • Nov. 27, 2021, at 11:35 p.m.

BEIJING (Reuters) - China could face more than 630,000 COVID-19 infections a day if it dropped its zero-tolerance policies by lifting travel curbs, according to a study by Peking University mathematicians.

In the report published in China CDC Weekly by the Chinese Centre for Disease Control and Prevention, the mathematicians said China could not afford to lift travel restrictions without more efficient vaccinations or specific treatments.

Using data for August from the United States, Britain, Spain, France and Israel, the mathematicians assessed the potential results if China adopted the same pandemic control tactics as those countries.

China's daily new cases would reach at least 637,155 if it adopted the United States' pandemic strategy, the report said.

Kinezi podelili milijardu vakcina, i kazu da vakcine nisu dovoljno efikasne?
Jel su i oni sad avaksi?

Ne nisu naposali jos da vakcinisemo 30 posto i bice sve OK, vec sa ovom vakconama nema izlaska iz mera i vracanja na staro.
Poslednja izmena od Bax u 05 Dec 2021, 16:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

ljuba napisao:Svaki statisticar je kao politicar, osvetljava onaj deo koji zeli /koji mu odgovara / koji su mu nalozili. Zato su suvi podaci najbolji, tumaci ih ko kako zeli (ako je sposoban), a niko nije sposoban (ni profesionalini statisticar / matematicar) da sustinu (za onoga koji pomatra analizu) izvuce na iole kompleksnijem modelu…

PS: A posebna rana statistike je kolicina podataka, sto je u slucaju vakcina ultra izrazeno… Tipa ja ti garantujem se ne vazi…
Najbolje sazeto :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

brabonjak napisao: S druge strane, šta je @Vladapetr hteo da kaže ostaje mi nepoznanica, s obzirom da sam akumulaciju rizika spomenuo samo jednom, i to na sledeći način:
brabonjak napisao: 01 Dec 2021, 17:56Ako se ispostavi da i naredna doza dovodi do istog ili sličnog rizika, akumulacija rizika doprineće neodrživosti ovog stanja.
Izgleda da smo guglali tražeći istu studiju koja ne postoji, samo sam ja, na Garaža forumu, dao svoje mišljenje uz prenošenje sirovih podataka. Toliko je malo trebalo da postanem antivakser koji je ili tendenciozan ili nema pojma ni o čemu.
Antivakser si postao onda kad si odlučio da se ne vakcinišeš, i pored sve ove frke koja traje evo skoro dve godine. Da se ne lažemo, nazovimo stvari pravim imenom.

Upravo to što si napomenuo samo jednom, a pogotovo način na koji si to pomenuo, jasno govori u kojem smeru ide tvoje "istraživanje". U istom tonu je navođenje sumanuto velikog broja "neželjenih reakcija sa smrtnim ishodom" u USA, jer su korelacija i kauzalnost slične ali ne retko potpuno različite stvari.

Da na tren zanemarimo procenat vakcinisanih po zemljama, pogledaš spisak najboljih univerziteta na svetskoj rang listi i vidiš da je prvih 15 u USA. Nijedan od tih koledža nema manje od 96-97% vakcinisanih studenata. Cenim da je mnogo jak osećaj kad toliki broj glava koje će sutra vladati svetom i rukovoditi najvećim multinacionalnim kompanijama, ne ume da postavi ovakav upit i dobije tako "očigledne" rezultate, a jedan informatičar u Beogradu to protumači bez problema.
Lokalnoj ekipi cenim da je osećaj još bolji, jer su bez toliko analize napravili "pravi" izbor, bolji nego toliko njih kvazi pametnih američkih fićfirića :mrgreen: Jer dok smo mi zlatnom viljuškom boc, boc, oni su jeli rukama. Bikoz Srbija.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 16:28Antivakser si postao onda kad si odlučio da se ne vakcinišeš, i pored sve ove frke koja traje evo skoro dve godine. Da se ne lažemo, nazovimo stvari pravim imenom.
Antivakserima etiketiraš i ljude koji su preležali, a još nisu vakcinisani? Sjajno. U čemu je tačno bolje po ovu frku što si ti vakcinisan, a ja preležao, a nisam vakcinisan?
Da na tren zanemarimo procenat vakcinisanih po zemljama, pogledaš spisak najboljih univerziteta na svetskoj rang listi i vidiš da je prvih 15 u USA. Nijedan od tih koledža nema manje od 96-97% vakcinisanih studenata.
Slučajno si zaboravio da preneseš da takvi koleždi obavezuju studente i zaposlene da prime i covid vakcinu i vakcinu protiv gripa?
Cenim da je mnogo jak osećaj kad toliki broj glava koje će sutra vladati svetom i rukovoditi najvećim multinacionalnim kompanijama, ne ume da postavi ovakav upit i dobije tako "očigledne" rezultate, a jedan informatičar u Beogradu to protumači bez problema.
Ajao, ma zar zbog covid vakcine da takva glava propusti šansu da sutra vlada svetom?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Vakcine su dostupne skoro godinu dana, kad preležiš imaš imunitet nekih 6 meseci. Priča ti je super, samo se činjenice ne uklapaju :mrgreen:
brabonjak napisao: 05 Dec 2021, 17:18
Da na tren zanemarimo procenat vakcinisanih po zemljama, pogledaš spisak najboljih univerziteta na svetskoj rang listi i vidiš da je prvih 15 u USA. Nijedan od tih koledža nema manje od 96-97% vakcinisanih studenata.
Slučajno si zaboravio da preneseš da takvi koleždi obavezuju studente i zaposlene da prime i covid vakcinu i vakcinu protiv gripa?
Pa to i kažem, primaju kao da je džabe a niko nema dovoljno pismenosti i dobre volje kao naš kolega informatičar forumaš, pa da pošalje upit i pročita tako očigledne podatke.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Odakle ti je da imunitet posle preležavanja traje 6 meseci? Netačno i po studijama, a bogami i empirijski.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 17:33Vakcine su dostupne skoro godinu dana, kad preležiš imaš imunitet nekih 6 meseci. Priča ti je super, samo se činjenice ne uklapaju :mrgreen:
Šta se smatra pod "6 meseci imuniteta" i koja studija je izvor tvojih tvrdnji? Podsećam i da duguješ odgovor na pitanje u čemu je tačno bolje po pandemiju što si ti vakcinisan, a ja preležao.
Pa to i kažem, primaju kao da je džabe a niko nema dovoljno pismenosti i dobre volje kao naš kolega informatičar forumaš, pa da pošalje upit i pročita tako očigledne podatke.
Pošto su bili u obavezi da je prime da bi možda vladali svetom, nejasan je cilj poređenja sa mnom koji nisam u obavezi da je primim.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ovo informaticar - forumas iz Srbije, je ovaj fazon.

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

6 meseci je neki prosek, nekome imunitet traje duže a neko je dobije i dva puta u 3 meseca. Pošto si nam ostao kratak za info kad si to navodno preležao koronu, ostaje da nagađamo koliko je prošlo od momenta kad su vakcine bile dostupne do momenta kad te zaražavanje prekinulo u ovom istraživanju.

Po pandemiju je bolje što sam ja vakcinisan jer ni na koji način nisam opteretio zdravstveni sistem koji je svakako pred pucanjem. Ti si navodno preležao bez težih posledica, isto tako si mogao da zaglaviš 20 dana na respirator i zauzmeš krevet kojih svakako nema neograničen broj.
Odnosi u procentima vakcinisanih i nevakcinisanih koje objavljuju mnoga ministarstva po svetu, a koji su listom u korist vakcinisanih, su ispravni ili si i tu našao neke nelogičnosti?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 17:59
Po pandemiju je bolje što sam ja vakcinisan jer ni na koji način nisam opteretio zdravstveni sistem koji je svakako pred pucanjem.
Ovo zapravo nije tačno sem ako se nisi sam vakcinisao i revakcinisao. Tačno je da si manje opteretio sistem.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

U pravu si, ne smem da zanemarim opterećenje zdravstvenog sistema koje sam uzrokovao sa 2 odlaska u ambulantu na po 5 minuta. U poređenju sa 20+ dana u kovid odeljenju i eventualno na respiratoru, to moje je zaista samo "manje". :rofl: Pa jbt...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Pa šta ćeš, tako je.
Zaključana tema