Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od DukeNS »

Markoni napisao: 24 Okt 2025, 16:08
DukeNS napisao:Evo iz uputstva...

Trebalo bi napomenuti da je odnos mase po osovinama na Stelviu 50:50, ali ne znam kojom logikom je utvrđen pritisak. Sva scenarija iz tabele imaju kao rezultat veće vrednosti za zadnje točkove.
Verovatno ima veze sa tim što je zadnja osovina primarno pogonska.

Ovo si se dobro setio da ubaciš u jednačinu. Rekao bih da auto pogoni zadnja vuča 95% vremena...
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Vitara mk1 je imala istu deklaraciju pritiska za obe pogonske osovine - samo 1,6 bara :) A imala je samo 97'0 kg. I gume balonke.
Pamtim pritiske u gumama za sva vozila koja sam vozio pre 20 ili 30 godina, ali, za ovo iz kasnijeg doba - jako slabo. Godine čine svoje.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Zimske gume - da ili ne?

Post od noob »

dzoni napisao: 20 Okt 2025, 21:19 Meni su danas stigle Linglong zimske u dimenziji 245 40 19 i 275 35 19, sutra cu da ih montiram na bmw 520d x drive G30. Ceo set guma bio 32500din. Mislim da ce to dobro biti, ipak je nova guma i prva sezona, za drugu sezonu ne verujem da cu je docekati sa ovim autom..

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Kakve su Linglong ? Vulkanizer me ubeđuje da su plastične, uzmi duplo skuplje ili Tigar.

215/60 R16 guma.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Ako je verovati testovima linglong ima najbolji odnos cene i performansi.
Kako ce se ponasati u kasnijim sezonama jos je rano za reci.

Sad videh Optimo gumu, podbrend Hankook-a i nova Optimo ima saru kao Hankook Icept evo 2. Ovako na papiru obecava ali nisam nigde nasao testove.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Zimske gume - da ili ne?

Post od noob »

I zašto predlažu nov ventil na novu gumu? Kupuje se nova guma, taj ventil ne valja na autu 2024 god, treba drugi da se stavi, bolji.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ja na Yugu još vozim fabričke ventile iz 2007.
Nakriviš ga levo-desno i ako nema naprsline ne vidim razlog da se menja. Čak i ako krene da zeza, može da se zameni samo iglica ali to se baš retko dešava.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Zato sto znaju da ako sad stavis nove da ces u roku od 3 godine doci ponovo :kezo: Ja kad sam menjao felne bio sam u fazonu stavicu nove ventile i to je zavrsilo sa stalnim problemom da ili ispucaju ili se valjda rasuse sta li je problem pa prestane da dihtuje na spoju sa felnom, kod sestre je isto ali njen muz vodi politiku da dobro je to pa nek se muce i dalje :D Ja sam na kraju kupio metalne na Aliju i od tada nikakvih problema na oba moja auta i 3 seta felni.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Odgovori