Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Floyd »

TDI napisao:Naravno stambeno pitanje je prioritet. Prvo to pa sve drugo. Smesno je da vozim Audi A6, a zivim u neomalterisanim zidovima ili jednosobnom stanu. Ja stvarno volim automobile, cak i preterujem sa time. Ali u svemu tome morala bi da postoji neka dola trezvenosti.Zasto da izgubim za 5 godina 25000 evra, ako mogu da ih ulozim u nesto, sto ce posle nekog vremena da bude profitabilno, nekretnitu. Ja opet nisam neki fan putovanja, ali voleo da mogu da odem bez problema na neku destinaciju jednom godisnje 10 dana da nemam nikakve obaveze i opustim se maksimalno. Čoveku je to potrebno. A automobili su sada nikad jeftiniji iz razloga koje je nidza opisao izmedju ostalog.
Na novom autu izgubiš 25k za 5 godina a na tom 5 godina starom u najboljem slučaju 20k... ok, razlika postoji ali nije tolika da bi ti ostalo za stan.

Jedino ako nisi preprodavac pa auto staviš ga u oglase čim ga kupis i voziš dok se ne proda ali masu ljudi to ne zanima.

Ne znam kako može da ti dosadi auto za 3 godine? Jedino ako od starta nisi zadovoljan s njim.
nidza napisao:Ajde sad opet da resetujem diskusiju, pošto ljudi koji voze nova kola izgleda polovna doživljavaju kao dreševe koji se neprekidno kvare.
Treba napraviti razliku između dobrog polovnjaka od prvog vlasnika ili nekog koji je sa XY vozača za volanom u nekoj firmi stukao 250k km za 4 godine i posle prodat kao dobar polovnjak sa "pravih" 130k km. Taj drugi jeste dreš i samo se postavlja pitanje da li imaš živaca i jeftine majstore da ga krpiš.

Niti je polovan auto nužno odlična kupovina koja ti štedi za stanove, kuće i Karibe, niti je nov, bacanje para.
Poslednja izmena od Floyd u 03 Jun 2015, 13:05, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

+1

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

TDI napisao:NI passat B5 ni B5.5 me nikad nisu ostavili na putu. Kvarili se jesu, ali nikad tako da ne mogu da stignem kuci. Nisu ni blizu tako. Audi 80 B2 takodje nije, za veliko cudo. Audi 80 B3, dva puta.

A sto se tice pitanja iz teme...Polovan auto. I da imam vise novca nego sto imam, opet bi polovan auto. Novi tesko da bi kupio, sem u jednom slucaju koji cu kasnije napisati u ovom postu. Nikad ne reci nikad, ali...Na novom autu se mnogo vise finansijski gubi u odnosu na polovan. Recimo da kupis novi Audi A4, koji je reda velicine oko 50000 evra, ako ne i vise. I za 5 godina necu moci da ga prodam ni za 25000. Vi koji se bolje razumete i pratite cene ispravljajte, ako gresim. Koliko god da bi imao para, 25000 evra (garsonjera na finom mestu) da izgubim na 5 godina, deluje mi previse. Kako moze da se pokvari polovan, tako moze i nov, jer je jednostavno masina i mora nekad. Na polovnom je svakako materijal vise zamoren, ali uz redovno odrzavanje i zamene delova, taj rizik je maksimalno smanjen. Mnoge su ljude ostavljali na putu i novi automobili, tako da ni tu nema pravila.

Najgore je sto ljudi misle da u ovlascenim servisima rade sve vrhunski profesionalci i doktori za kola. Ja sam se razocarao sto se toga tice kad sam video ko sve tamo radi i kako radi. Sto iz licnog iskustva, sto iz iskustva ljudi sa kojima sam pricao. A deru. Znanje sam uvek spreman da platim i dobar rad. Ali da platim da bi nekome bio ovca za sisanje, pa toliko nisam blesav.

Polovan, dobro ocuvan od prethodnog vlasnika koji je o njemu vodio racuna, uvek star izmedju 5 i 10 godina, ne bi mi trebalo vise, ni bolje, samo da nastavim da ga tako dobro odrzavam. Sto bi sigurno.

Nov auto jedino u slucaju da sam penzioner koji i da hoce ne moze vise toliko kolima da se bavi, pa bi kupio nesto novo i jeftino...pa da imam dok sam ziv da se sluzim, jer se kolima vise ne bi baktao, jer ne bi mogao zbog godina i svega sto bi uz to islo.

Naravno da ti matematika ne valja 5 para, racunas da na novom gubis 25 000 a kako se nazire na polovnom neces nista izgubiti, jedino jos da mu tokom tih 5 god cena skoci jedno 10 000 pa jos i da zaradis, tako je krenulo.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

nidza napisao:Da se vratimo u realnost, auto star oko 10 godina, neizakan, već normalno korišćen i vožen do 15-20 hiljada godišnje, može po kupovini da se dovede u stanje da se narednih 5 godina posećuje majstor 1x godišnje, samo u redovnom održavanju.

Auto star oko 3-4 godine, itekako može da se tretira u eksploataciji kao nov. Biće za zamenu pločice, diskovi, veliki servis, možda još neka sitnica, i ostatak igranke će veorvatno ostati tek za sledećeg vlasnika (pasus iznad).
U sustini ako je auto dobar, ulozices max polovinu onoga sto bi izgubio na novom autu.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sve je do individualnog slucaja pri kupovini. Ja da sada zelim da kupim a45 amg, ne bih prosao jeftinije sa polovnjakom.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U tom slučaju biraš auto gde to ima smisla, mada mi je neverovatno da te bilo koji polovnjak može ikad koštati isto ili jače nego nov. Tu nema nikakve tržišne matematike, jer cenu polovnjaka kroji ponuda i tražnja.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Kod nas kupujes nov auto ako ne planiras da ga menjas u narednih 10god. Bukvalno je takva situacija.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Kod nas je računica skroz drugačija nego preko. Lično sam je proverio.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Misliš kupe novo, voze ga 4-5 godina i prodaju?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Oni za 4-5 godina zgaze 200.000km neki i vise, mi zgazimo 100.000km :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ko su to oni?
Nije to uopste istina, jedino je fora sto su kola koja se uvoze u Srb probrana pa samo takvi primerci dolaze.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Nemci
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ja godišnje prelazim do 10k i zaključio sam da sam se zajeb'o što sam uzeo nova kola. Danas sam još sigurniji da je kod nas dobar polovnjak bolji izbor, pogotovo za manje kilometraže.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

nidza napisao:U tom slučaju biraš auto gde to ima smisla, mada mi je neverovatno da te bilo koji polovnjak može ikad koštati isto ili jače nego nov. Tu nema nikakve tržišne matematike, jer cenu polovnjaka kroji ponuda i tražnja.
Izasao iz garancije polovnjak koji kosta 10 soma.manje od novog.
Na novom dobijam nove gume i besplatno odrzavanje 100.000km.
Tu se gubi razlika od 4000e, ostaje 6000.
Realno, moras da menjas nesto za 100.000km, ovde garancija pokrije, tamo ce to da.kosta jos jedno 2,3 soma, pogotovo sto ce biti na jedno 50 soma vise, sto za trapove koii su ekstremno skupi, dosta znaci.
To je 4000-3000e razlike u korist polovnjaka za sada.
Za 5 godina, nov auto prodajem sa 100.000km za 25000e, star 7 godina i 150.000km prodajem za 20.000e.
I sve ovo je da me bas usere sa tako skupim i komplikovanim automobilom.

Sent from my Sony
Poslednja izmena od Xepoj87 u 03 Jun 2015, 13:53, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

@Velja

Nov Golf?

Sent using Tapatalk
Poslednja izmena od methane.master u 03 Jun 2015, 13:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Širim haos!
Odgovori