Završio sam ETF, radim kao programer ali za ovaj forum i ovu temu smatram to nebitnim. Za forum je sasvim dovoljno da osoba razume pročitano.
Prosek je izvukao ko i na osnovu čega? I dalje ne vidim linkove ka studijama.
U julu prošle godine.Pošto si nam ostao kratak za info kad si to navodno preležao koronu, ostaje da nagađamo koliko je prošlo od momenta kad su vakcine bile dostupne do momenta kad te zaražavanje prekinulo u ovom istraživanju.
Kad već deliš anegdotalno iskustvo, nisam ga ni ja opteretio ni na koji način, takođe.Po pandemiju je bolje što sam ja vakcinisan jer ni na koji način nisam opteretio zdravstveni sistem koji je svakako pred pucanjem. Ti si navodno preležao bez težih posledica, isto tako si mogao da zaglaviš 20 dana na respirator i zauzmeš krevet kojih svakako nema neograničen broj.
No, kao što znaš, anegdotalna iskustva nam ne govore ništa, potrebna je studija koja, za svaki mesec protekao od zaražavanja, odnosno vakcinacije, upoređuje šanse za hospitalizaciju, odnosno opterećivanje zdravstvenog sistema. Ne znam da li tako dizajniranih studija ima, ali ima onih koje su dizajnirane da prate samo vakcinisane, kao i onih koje su dizajnirane da prate samo one koji su preležali. Ako želiš u potpunosti da isključiš mogućnost mog opasnog, antivakserskog cherry pick-ovanja, možeš sam da pronađeš neke dve i uporediš rezultate. Možda se ipak predomisliš.
Nisam nailazio na izveštaje ministarstava u kojima je naveden udeo preležanih među nevakcinisanima.Odnosi u procentima vakcinisanih i nevakcinisanih koje objavljuju mnoga ministarstva po svetu, a koji su listom u korist vakcinisanih, su ispravni ili si i tu našao neke nelogičnosti?