Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Re: Corona virus

Post od brabonjak »

Bax napisao: 05 Dec 2021, 17:55Ovo informaticar - forumas iz Srbije, je ovaj fazon.
Završio sam ETF, radim kao programer ali za ovaj forum i ovu temu smatram to nebitnim. Za forum je sasvim dovoljno da osoba razume pročitano.
Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 17:596 meseci je neki prosek
Prosek je izvukao ko i na osnovu čega? I dalje ne vidim linkove ka studijama.
Pošto si nam ostao kratak za info kad si to navodno preležao koronu, ostaje da nagađamo koliko je prošlo od momenta kad su vakcine bile dostupne do momenta kad te zaražavanje prekinulo u ovom istraživanju.
U julu prošle godine.
Po pandemiju je bolje što sam ja vakcinisan jer ni na koji način nisam opteretio zdravstveni sistem koji je svakako pred pucanjem. Ti si navodno preležao bez težih posledica, isto tako si mogao da zaglaviš 20 dana na respirator i zauzmeš krevet kojih svakako nema neograničen broj.
Kad već deliš anegdotalno iskustvo, nisam ga ni ja opteretio ni na koji način, takođe.

No, kao što znaš, anegdotalna iskustva nam ne govore ništa, potrebna je studija koja, za svaki mesec protekao od zaražavanja, odnosno vakcinacije, upoređuje šanse za hospitalizaciju, odnosno opterećivanje zdravstvenog sistema. Ne znam da li tako dizajniranih studija ima, ali ima onih koje su dizajnirane da prate samo vakcinisane, kao i onih koje su dizajnirane da prate samo one koji su preležali. Ako želiš u potpunosti da isključiš mogućnost mog opasnog, antivakserskog cherry pick-ovanja, možeš sam da pronađeš neke dve i uporediš rezultate. Možda se ipak predomisliš.
Odnosi u procentima vakcinisanih i nevakcinisanih koje objavljuju mnoga ministarstva po svetu, a koji su listom u korist vakcinisanih, su ispravni ili si i tu našao neke nelogičnosti?
Nisam nailazio na izveštaje ministarstava u kojima je naveden udeo preležanih među nevakcinisanima.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Eto, kao da sam znao :rofl: 6 meseci nakon što je vakcinacija počela ti nisi bio vakcinisan, ali ne zato što si protivnik vakcina nego si eto želeo još malo da ih istražiš. I sad ću ja sa linkom ka 2-3 studije da ti promenim mišljenje i uverim te u suprotno? Važi :mrgreen:

Tvoje antivax mantre tumačim isto kao mantre ostatka te ekipe na ovom forumu, niti me potresaju niti imam bilo kakve iluzije da se sa njima mogu izboriti. Služe mi samo kao bekap rešenje ako za sebe ikad pomislim da sam pametan i sposoban, da me osvesti kako to u stvari nisam jer sam ostao i porodicu zasnovao u ovom balkanoid okruženju. U isto vreme, svakodnevno mi posluži kao motiv da radim koliko god mogu kako bih barem decu što pre sklonio iz takvog okruženja.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Corona virus

Post od ikac2000 »

Problem je u tome sto citajuci te, neko ko nije potkovan u Gugl statistici, moze da pomisli da je vakcinisanje smrtonosno, sto je u odnosu na posledice kovida mizerno, to je klasican spin brojevima koji slusamo i svaki dan od botova i vodje za ekonomske parametre.

Obuhvati malo sveukupnu sliku efekata vakcinacije, a ne samo cherry picking najcrnjih mrvica, koje toliko potenciras.

Sent from my iPhone using Tapatalk
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 18:41Eto, kao da sam znao :rofl: 6 meseci nakon što je vakcinacija počela ti nisi bio vakcinisan
U julu prošle godine sam preležao, 6 meseci pre nego što su vakcine bile dostupne.
I sad ću ja sa linkom ka 2-3 studije da ti promenim mišljenje i uverim te u suprotno? Važi :mrgreen:
Nisam znao da je cilj da mi promeniš mišljenje. Izvor za "6 meseci imuniteta" i dalje odbijaš da navedeš, dakle može se pretpostaviti da si prosto izmislio. A to da li ćeš da pogledaš one druge studije, to nema nikakve veze sa mnom.

Oni elementi autošovinizma u nastavku su, meni lično, tužniji od nepostojanja argumenata u ovoj diskusiji.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Meni je npr mnogo tužnije što npr Ikac2000 koji radi kao IT u Nemačkoj nikad neće doživeti da mu kolega informatičar na poslu bane sa pričom "au jbt, kakav sam upit juče poslao i kakve sam podatke otkrio, sve sam povezao i ne nasedam na priču" :rofl: Takvo neuko okruženje meni treba, to gde su ljudi experti samo za ono za šta su se školovali i o čemu imaju neposredna iskustva.

Pošto su za kovid pasoš sve zemlje priznavale 6-9 meseci od zaražavanja, krajnje je vreme da im neko svima đuture pošalje upit na osnovu čega su to odredili. Jer evo je dobronamerni informatičar ustanovio da takve studije ne postoje. Itd...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Pa ima argumente a to su da si iz "Srbije", zatim da si "informaticar", i da si povrh svega jos i "forumas"...

Na konkretna pitanja tajac, mora googlic da radi..
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Tako je, samo to imam. Jer ja niti sam iz Srbije, niti sam informatičar niti forumaš.
Čekam da na TV-u kaže nešto što mi se sviđa pa ću mu se izviniti za sva osporavanja, kao ti Šekleru pre neki dan

Hajde Bax, ne blamiraj se više.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 19:00Pošto su za kovid pasoš sve zemlje priznavale 6-9 meseci od zaražavanja, krajnje je vreme da im neko svima đuture pošalje upit na osnovu čega su to odredili. Jer evo je dobronamerni informatičar ustanovio da takve studije ne postoje. Itd...
Ah, razumevanje pročitanog.. prvo u vezi sa vremenom mog zaražavanja, sada još jedna stvar koju nisam rekao.

Naravno da postoje studije koje prate ili samo obolele ili samo vakcinisane, napisao sam da ne znam da li postoje studije koje su dizajnirane da prate i obolele i vakcinisane istovremeno. Uh, zamisli neku takvu koja bi dodatno šanse za hospitalizaciju prilagodila polu, starosnoj dobi ispitanika i komorbiditetima.
ikac2000 napisao: 05 Dec 2021, 18:43Obuhvati malo sveukupnu sliku efekata vakcinacije, a ne samo cherry picking najcrnjih mrvica, koje toliko potenciras.
Već sam dao širu sliku u drugom delu ovog posta.

Izmena: o efektima same vakcinacije sam pisao više puta ranije. Najbolje bi bilo protrčati kroz moje postove
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Uzgred nije mozda vezano toliko za temu, imam tu veliku srecu, da radim sa ljudima iz celog sveta. Kvalitet naseg inzenjerskog kadra, kao i recimo Poljaka je izuzetan, nasao sam super saradnike na svim meridijanima, Ameri jako cene kad imaju out of the box thinkera.
Upravo ovo, sto nas mladi programer radi i kako razmislja, on koristi svoja znanja, i spaja razne oblasti, donosi novu vrednost.
Povezi ti bajo ono sto se ne povezuje, pa ces lako isplivato na povrsinu medju hiljadu ljudi...

Svako ce da radi oni sto mu kazu, na nacin na koju mu kazu, retki ce naci foru i napraviti prodor u biznisu.

Nas usud, je sto ce momak, kao takav biti extra za svog poslodavca, i na kraju ce oni skinuti kajmak, jer su super organizatori.
Poslednja izmena od Bax u 05 Dec 2021, 19:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

brabonjak napisao:
Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 19:00Pošto su za kovid pasoš sve zemlje priznavale 6-9 meseci od zaražavanja, krajnje je vreme da im neko svima đuture pošalje upit na osnovu čega su to odredili. Jer evo je dobronamerni informatičar ustanovio da takve studije ne postoje. Itd...
Ah, razumevanje pročitanog.. prvo u vezi sa vremenom mog zaražavanja, sada još jedna stvar koju nisam rekao.
Nisi rekao da ne postoje, rekao si da sam ih izmislio.
brabonjak napisao: ...Izvor za "6 meseci imuniteta" i dalje odbijaš da navedeš, dakle može se pretpostaviti da si prosto izmislio.
Hajde se skoncentriši, opet dolazimo u situaciju da ti se priča i činjenice ne poklapaju.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Corona virus

Post od ikac2000 »

Bax napisao:Uzgred nije mozda vezano toliko za temu, imam tu veliku srecu, da radim sa ljudima iz celog sveta. Kvalitet naseg inzenjerskog kadra, kao i recimo Poljaka je izuzetan, nasao sam super saradnike na svim meridijanima, Ameri jako cene kad imaju out of the box thinkera.
Upravo ovo, sto nas mladi programer radi i kako razmislja, on koristi svoja znanja, i spaja razne oblasti, donosi novu vrednost.
Povezi ti bajo ono sto se ne povezuje, pa ces lako isplivato na povrsinu medju hiljadu ljudi...

Svako ce da radi oni sto mu kazu, na nacin na koju mu kazu, retki ce naci foru i napraviti prodor u biznisu.

Nas usud, je sto ce momak, kao takav biti extra za svog poslodavca, i na kraju ce oni skinuti kajmak, jer su super organizatori.
Bax, ovo je odavno prisutno u surovom kapitalizmu, bar se ja srecem sa tim stvarima zadnjih 15ak godina (mozda se ne vidi u manjim lokalnim firmama, ali u multinacionalkama i u konsultantskim firmama je izuzetno prisutan), ali se ovde radi ipak o kvalitetu i uskom fokusiranju zakljucaka koji je dobro opisan u postovima iznad.

Poslednja izmena od ikac2000 u 05 Dec 2021, 19:44, izmenjeno 1 put ukupno.
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 05 Dec 2021, 19:34Nisi rekao da ne postoje, rekao si da sam ih izmislio.
Došlo je do nesporazuma jer mi ni na kraj pameti nije bilo da ćeš tvoje odbijanje da linkuješ studiju koja opisuje kako se došlo do tvojih 6 meseci, opravdavati time što to mora da je neka opštepoznata i opšteprihvaćena stvar čim sve zemlje priznaju 6-9 meseci.

Nije ti palo na pamet da nije više od toga jer prosto nijedna do sada peer review-ovana studija koja se time bavila nije probila taj vremenski okvir?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Trla baba lan, da joj prođe dan :rofl:

Koliki je imunitet nakon što se preleži korona, koliko sam promašio time što sam se držao perioda koji sve zemlje priznaju? I koliko ceniš da si probio taj period?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

ikac2000 napisao: 05 Dec 2021, 19:44
Bax napisao: Nas usud, je sto ce momak, kao takav biti extra za svog poslodavca, i na kraju ce oni skinuti kajmak, jer su super organizatori.
Bax, ovo je odavno prisutno u surovom kapitalizmu, bar se ja srecem sa tim stvarima zadnjih 15ak godina (mozda se ne vidi u manjim lokalnim firmama, ali u multinacionalkama i u konsultantskim firmama je izuzetno prisutan), ali se ovde radi ipak o kvalitetu i uskom fokusiranju zakljucaka koji je dobro opisan u postovima iznad.

Ja lepo pratim tok njegovog razmisljanja, sad to ne mora da znaci da nas obojica nismo nesto kricijalno zanemarili (a zanemaroli su i ovi sto vode panademiji pa i Drosten), ali ovo sto je on ispitivao je za mene za veliku pohvalu i ohrabrenje, a ne za podjebavnja tipa, sta ti znas ti si forumas informatocar iz Srbije.

I sta ce biti ako i javno izadju i drugi pored Kineza i kazu da je vakconalana strategija bila losa u prethodnih pola godine?
brabonjak
Reactions:

Post od brabonjak »

Odgovorio je prof dr Baskić i na ovaj zahtev za informacijama:
Kad neko naruci istrazivanje, ovako kao Vi, onda mora i da "plati".

Salim se naravno. Mi ovo sve radimo kako bi smo sto pre dobili relevantne informacije i upravo je ovo sto Vi zelite da znate jedno od kljucnih pitanja, da li i koliko prelezana bolest i/ili vakcinacija stite od infekcije ili drugacije receno, koliko u stvari traje imunitet kod onih koji su prelezali, a koliko kod onih koji su vakcinisani.

Radimo dalje, pa cemo nadam se uskoro imati i nove podatke.
Sugerisao sam mu sada da su neke stvari u onom Blic članku pogrešno predstavljene, pa ako će da izlaze u medije i sa tim novim podacima, da to urade na način na koji se može nedvosmisleno potvrditi navodi iz članka.
Zaključana tema