Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Imaju oni vise brzina, 2 ili 3 obicno.
PA pale u zavisnosti od temperature rashladne(klime).
Sto se tice paljenja kad se upali klima, nekad se i ne pali, recimo kod mene na Astri G, krene da plusira kad radi klima, nema da se stalno vrti.
Probaju se preko dijagnostike, ili ako ima elektricara, mogu i preko releja da se isprobaju te brzine....
CEsto se desava da ako nesto ne radi izbaci motornu gresku....
PA pale u zavisnosti od temperature rashladne(klime).
Sto se tice paljenja kad se upali klima, nekad se i ne pali, recimo kod mene na Astri G, krene da plusira kad radi klima, nema da se stalno vrti.
Probaju se preko dijagnostike, ili ako ima elektricara, mogu i preko releja da se isprobaju te brzine....
CEsto se desava da ako nesto ne radi izbaci motornu gresku....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Obično ima beskonačno brzina, inverter su motori (tj regulacija) od negde polovine 2,000tih, dakle modeli mladji od 15tak godina bi trebali da sami automatski regulišu broj obrtaja motora ventilatora a prema softveru u ECU ventilatora.
To sa 1 ili 2 fiksne brzine preko reostata i relejima su obično rešenja modela iz prošlog / na prelazu/veka.
Ne znam za taj QQ iz 2015., pretpostavljam da ima slično neko inverter rešenje pa bi trebalo preko CAN bus magistrale ispratiti dobija li ECU ventilatora komande od ECU motornog i od ECU klime....a možda ima i u neko meniju opcija ručne aktivacije.
Ventilator ne mora uvek da se uključi kada radi klima, pogotovu ako je komrpesor promenljive geometrije pa tada i (viši) pritisak ne prelazi 10tak bar.
A može i da crkava piezo senzor pritiska freona (boljka Mercedesa i VW grupe) ali onda obično radi ventilator a ne pokreće se kompresor.
Kako god, dobar dijagnostički postupak je potreban i dobra dokumentacija za to vozilo ili neko ko se baš igrao sa tim voziloma (igrao u smislu družio često serviserski) pa zna napamet da li je neki standardni problem ili nije.
To sa 1 ili 2 fiksne brzine preko reostata i relejima su obično rešenja modela iz prošlog / na prelazu/veka.
Ne znam za taj QQ iz 2015., pretpostavljam da ima slično neko inverter rešenje pa bi trebalo preko CAN bus magistrale ispratiti dobija li ECU ventilatora komande od ECU motornog i od ECU klime....a možda ima i u neko meniju opcija ručne aktivacije.
Ventilator ne mora uvek da se uključi kada radi klima, pogotovu ako je komrpesor promenljive geometrije pa tada i (viši) pritisak ne prelazi 10tak bar.
A može i da crkava piezo senzor pritiska freona (boljka Mercedesa i VW grupe) ali onda obično radi ventilator a ne pokreće se kompresor.
Kako god, dobar dijagnostički postupak je potreban i dobra dokumentacija za to vozilo ili neko ko se baš igrao sa tim voziloma (igrao u smislu družio često serviserski) pa zna napamet da li je neki standardni problem ili nije.
top spajder su odlicna, nasi ih prave i svi imaju odlicna iskustva sa njima, kostala su oko 50-60e za 156icu kad sam ja uzimao svojevremeno dok su neka no name bila 30eCeman napisao: 30 Jun 2023, 12:36 Prosle godine mi se probusilo na alfi donje crevo interkulera. Poznata boljka.
Jos poznatije kod tog auta da aftermarket creva su jako losa, a originalna ne mogu biti jeftina.
Hvala puno na odgovorima. Rekoh mu da otera to kod nekog električara/servisera. Njemu čudno što ne diže temperaturu, ali bolje neka neko sve to proveri nego da bude se sutra pregreje negde ili pokvari AC
Secam se tvog nicka sa raznih foruma, znam da si bio dugo alfistaOMP napisao: 30 Jun 2023, 14:51top spajder su odlicna, nasi ih prave i svi imaju odlicna iskustva sa njima, kostala su oko 50-60e za 156icu kad sam ja uzimao svojevremeno dok su neka no name bila 30eCeman napisao: 30 Jun 2023, 12:36 Prosle godine mi se probusilo na alfi donje crevo interkulera. Poznata boljka.
Jos poznatije kod tog auta da aftermarket creva su jako losa, a originalna ne mogu biti jeftina.

pre 12 godina kad sam menjao moje, tad verovatno nije bilo tih top spajder. Info sa 2 foruma na kojima sam obitavao je bio da samo originalno, sve ostalo je bacanje para i vremena.
moj osgovor je vise bio upucivanje @xtrimi da proveri da li mu stavljaju originalno crevo ili ne.

Ima li neko ideju zasto svetli ova lampica? Crveni kljuc u autu, to se dogadja samo kad je auto ugasen.
Nissan Note
dobro je to tako treba, imobilajzer, ima neki svoj naziv kod nisana
Onda mi nije radilo kako treba, pa proradilo samo
Hvala!

Hvala!
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Ceman napisao: 28 Jun 2023, 19:18Nisu kederi.ftj napisao: 28 Jun 2023, 08:44 Ako se lepe neke trake za resavanje problema onda tesko da su kederi u pitanju.
Ove trake valjda su protiv proklizavanja, necega...
S obzirom da se lepi na tu neku crnu ukrasnu sjajnu plastiku iznad vrata, izgleda se neki deo vrata otire o to, pa su mozda ovim trakama resili da kad legnu vrata da ih ta traka drzi.
Kazu ljudi da su mazali kojecime, potraje par dana i pocne opet da skripi.
Ovo je resenje u ovlascenom servisu, ljudi kad su kupili nov, isli u servis da reklamiraju, i ovi im kao resenje zalepili traku
Ja bih radije da mackam nego da stavim tu ruznu traku..., ali cini mi se da kad namackam, prvih par km se ne cuje i onda vrlo brzo pocne. Moracu da nadjem nesto trajnije
Meni ovo liči na problem o kom sam ovde skoro pisao i koji je rešen čišćenjem i podmazivanjem kedera. Takođe sam skeptičan da će to potrajati, pa sa pažnjom pratim dalje pisanje...
Nabavi jedan silikonski sprej ili belu mast i ali ore ce biti silikonski sprej i naprskas i lagano.
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Trebalo bi da se zove NATS. Kod mene na almeri je blinkao kada je auto ugašen, nije konstantno svetlelo. Ja bih to proverio.OMP napisao:dobro je to tako treba, imobilajzer, ima neki svoj naziv kod nisana
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Hteo bih da podmažem teleskop kardana, ali jedino može igla za injekcije da prođe. Kako najbolje da razredim grafitnu mast ,tipa ulje slično i da mogu da ubrizgam špricom. Postoji li bela mast u drugoj ambalaži, osim spreja?
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
belu mast sam vidjao i u tubi a da se razredi jedino zagrevanjem
Ako je tako mali zaozr probaj mašinsko ulje (ulje za šivaće mašine)a ono će kapilarno da se popne gore uz šipku i podmaže.Kao što je opisano u klipu ranije postavljenom.
Bela mast naravno da postoji i u tegli.
Mada sta tebi tu znaci bela mast, moze bilo koja. Rekao sam ti sta da uradis za test, rastvori litijumsku mast u benzinu pa sacekaj da benzin ispari, vratice se nazad u mast...
Mada sta tebi tu znaci bela mast, moze bilo koja. Rekao sam ti sta da uradis za test, rastvori litijumsku mast u benzinu pa sacekaj da benzin ispari, vratice se nazad u mast...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.