Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Servis - Razno

Post od Bax »

Imaju oni vise brzina, 2 ili 3 obicno.

PA pale u zavisnosti od temperature rashladne(klime).

Sto se tice paljenja kad se upali klima, nekad se i ne pali, recimo kod mene na Astri G, krene da plusira kad radi klima, nema da se stalno vrti.

Probaju se preko dijagnostike, ili ako ima elektricara, mogu i preko releja da se isprobaju te brzine....

CEsto se desava da ako nesto ne radi izbaci motornu gresku....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Obično ima beskonačno brzina, inverter su motori (tj regulacija) od negde polovine 2,000tih, dakle modeli mladji od 15tak godina bi trebali da sami automatski regulišu broj obrtaja motora ventilatora a prema softveru u ECU ventilatora.
To sa 1 ili 2 fiksne brzine preko reostata i relejima su obično rešenja modela iz prošlog / na prelazu/veka.

Ne znam za taj QQ iz 2015., pretpostavljam da ima slično neko inverter rešenje pa bi trebalo preko CAN bus magistrale ispratiti dobija li ECU ventilatora komande od ECU motornog i od ECU klime....a možda ima i u neko meniju opcija ručne aktivacije.

Ventilator ne mora uvek da se uključi kada radi klima, pogotovu ako je komrpesor promenljive geometrije pa tada i (viši) pritisak ne prelazi 10tak bar.

A može i da crkava piezo senzor pritiska freona (boljka Mercedesa i VW grupe) ali onda obično radi ventilator a ne pokreće se kompresor.

Kako god, dobar dijagnostički postupak je potreban i dobra dokumentacija za to vozilo ili neko ko se baš igrao sa tim voziloma (igrao u smislu družio često serviserski) pa zna napamet da li je neki standardni problem ili nije.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ceman napisao: 30 Jun 2023, 12:36 Prosle godine mi se probusilo na alfi donje crevo interkulera. Poznata boljka.
Jos poznatije kod tog auta da aftermarket creva su jako losa, a originalna ne mogu biti jeftina.

top spajder su odlicna, nasi ih prave i svi imaju odlicna iskustva sa njima, kostala su oko 50-60e za 156icu kad sam ja uzimao svojevremeno dok su neka no name bila 30e
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Hvala puno na odgovorima. Rekoh mu da otera to kod nekog električara/servisera. Njemu čudno što ne diže temperaturu, ali bolje neka neko sve to proveri nego da bude se sutra pregreje negde ili pokvari AC
Ceman
Reactions:
Pridružio se: 14 Avg 2018, 20:53
Garaža: BMW 328ix

Post od Ceman »

OMP napisao: 30 Jun 2023, 14:51
Ceman napisao: 30 Jun 2023, 12:36 Prosle godine mi se probusilo na alfi donje crevo interkulera. Poznata boljka.
Jos poznatije kod tog auta da aftermarket creva su jako losa, a originalna ne mogu biti jeftina.

top spajder su odlicna, nasi ih prave i svi imaju odlicna iskustva sa njima, kostala su oko 50-60e za 156icu kad sam ja uzimao svojevremeno dok su neka no name bila 30e
Secam se tvog nicka sa raznih foruma, znam da si bio dugo alfista :)
pre 12 godina kad sam menjao moje, tad verovatno nije bilo tih top spajder. Info sa 2 foruma na kojima sam obitavao je bio da samo originalno, sve ostalo je bacanje para i vremena.

moj osgovor je vise bio upucivanje @xtrimi da proveri da li mu stavljaju originalno crevo ili ne.
Marė
Reactions:
Pridružio se: 03 Jun 2023, 00:52

Post od Marė »

Slika

Ima li neko ideju zasto svetli ova lampica? Crveni kljuc u autu, to se dogadja samo kad je auto ugasen.

Nissan Note
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

dobro je to tako treba, imobilajzer, ima neki svoj naziv kod nisana
Marė
Reactions:
Pridružio se: 03 Jun 2023, 00:52

Post od Marė »

Onda mi nije radilo kako treba, pa proradilo samo :D

Hvala!
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Ceman napisao: 28 Jun 2023, 19:18
ftj napisao: 28 Jun 2023, 08:44 Ako se lepe neke trake za resavanje problema onda tesko da su kederi u pitanju.
Nisu kederi.
Ove trake valjda su protiv proklizavanja, necega...

S obzirom da se lepi na tu neku crnu ukrasnu sjajnu plastiku iznad vrata, izgleda se neki deo vrata otire o to, pa su mozda ovim trakama resili da kad legnu vrata da ih ta traka drzi.
Kazu ljudi da su mazali kojecime, potraje par dana i pocne opet da skripi.
Ovo je resenje u ovlascenom servisu, ljudi kad su kupili nov, isli u servis da reklamiraju, i ovi im kao resenje zalepili traku :D

Ja bih radije da mackam nego da stavim tu ruznu traku..., ali cini mi se da kad namackam, prvih par km se ne cuje i onda vrlo brzo pocne. Moracu da nadjem nesto trajnije

Meni ovo liči na problem o kom sam ovde skoro pisao i koji je rešen čišćenjem i podmazivanjem kedera. Takođe sam skeptičan da će to potrajati, pa sa pažnjom pratim dalje pisanje...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Nabavi jedan silikonski sprej ili belu mast i ali ore ce biti silikonski sprej i naprskas i lagano.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

OMP napisao:dobro je to tako treba, imobilajzer, ima neki svoj naziv kod nisana
Trebalo bi da se zove NATS. Kod mene na almeri je blinkao kada je auto ugašen, nije konstantno svetlelo. Ja bih to proverio.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

Hteo bih da podmažem teleskop kardana, ali jedino može igla za injekcije da prođe. Kako najbolje da razredim grafitnu mast ,tipa ulje slično i da mogu da ubrizgam špricom. Postoji li bela mast u drugoj ambalaži, osim spreja?

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

belu mast sam vidjao i u tubi a da se razredi jedino zagrevanjem
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ako je tako mali zaozr probaj mašinsko ulje (ulje za šivaće mašine)a ono će kapilarno da se popne gore uz šipku i podmaže.Kao što je opisano u klipu ranije postavljenom.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Bela mast naravno da postoji i u tegli.
Mada sta tebi tu znaci bela mast, moze bilo koja. Rekao sam ti sta da uradis za test, rastvori litijumsku mast u benzinu pa sacekaj da benzin ispari, vratice se nazad u mast...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori