Isplativost električnih vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Isplativost električnih vozila

Post od carov2 »

Inače, ste mi dobri?

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa valjda ima servisno uputstvo za baterije, tamo sigurno sve pise. :think:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

ljubitelj napisao:
nidza napisao: 01 Avg 2023, 20:51
ljubitelj napisao: 01 Avg 2023, 20:37
nidza napisao: 01 Avg 2023, 11:42
ljubitelj napisao: 31 Jul 2023, 18:05 Nisam mislio na budženja nego da bude kao fabrički rešeno i potpuno isto sigurnosno.
Daj neki link gde rade tu zamenu pojedine ćelije u zalivenim blokovima baterija, možda promenim mišljenje koje sam do sada stekao na primerima.
A svoja kola u fabrici popravljaš?
A ti, jel putuješ u Češku sa Škodom u fabriku na popravku?

Ja ne idem u fabriku da popravljam niti auto niti bilo koji uredjaj koji imam.
To sam samo hteo da napišeš. Pogledaj kako radi već nekoliko puta spomenut EV Clinic iz Zg, a nisu jedini, iako je sektor tek u razvitku. Ja čak očekujem da će EU zakonski da propiše parcijalnu popravku kao obaveznu, a ne nepotrebnu zamenu kompletnih sklopova, koji se kod EV kudikamo lakše popravljaju od klasičnih automobila, jer su neuporedivo jednostavniji.

Posebno će imati uticaja zbog retkih metala, biće neophodna maksimalna održivost koncepta.
To šta će biti jednog dana je nešto sasvim deseto od toga kako je danas.

A što ti ne napišeš šta ti radiš, i gde ideš na popravku?
Zašto ti još ne koristiš i nemaš EV kada si odličan kandidat sudeći prema potrebama koje imaš od vozila svakodnevno?

Pa evo prilike da mi pomogneš da pogledam konkretno tu reparaciju zalivenih novih litijumskih baterija, ja za to ne znam i pored tog više pomenutog uopšteno EV klinik rada, a evo sada nisu jedin kažeš za takve popravke.

Što kriješ saznanja koja imaš :)
Svaka baterija ima garanciju 8 godina, a 8 godina je bas dugo...

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

8 godina i nije baš dugi radni vek vozila, odavno je prosek za SUS vozila oko 19 godina a neretko bude i duže bez ikakvih problema i takvih skupih zamena.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 02 Avg 2023, 08:12 Pa valjda ima servisno uputstvo za baterije, tamo sigurno sve pise. :think:
Ima i piše naravno samo što nije baš ugodno po novčanik.
@nidza Evo baterija iz EV vozila grupacije VAG o kojima sam pisao i za koje pitam konkretnu informaciju oko popravke tako da se vrati u orgiinalno bezbedno stanje.

https://www.youtube.com/watch?v=uP-lOsd4cVY
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Pravo pitanje je _zašto_ te zanima baterija i uopšte EV iz VAG grupacije? To nikog ne bi trebalo da zanima, bar zasad.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Hoce ljubi da razvije biznis na vreme.
SlikaSlika
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

ljubitelj napisao:8 godina i nije baš dugi radni vek vozila, odavno je prosek za SUS vozila oko 19 godina a neretko bude i duže bez ikakvih problema i takvih skupih zamena.
Ne možeš tako da gledaš na stvari - trenutno kod EV-a najveći problem jeste baterija - na pitanja kako je zameniti i da li može reparacija se odgovori menjaju iz dana u dan (naravno ovo se dosta razvija, kao i alati).
Sam motor kod EV-a, nikakva nepoznanica - imamo ih već "sto godina". Oni pokreću neke mašine koje dižu nenormalne tovare i rade decenijama

Takođe ovo da SUS vozila traju 19godina bez problema - ne bih komentarisao. 19god bez problema je nemoguće ni za Toyotu Land Cruiser - ako se vozi iole (bar 20k km godišnje)

Sam motor, kao motor, je daleko složeniji kod SUS motora. Najveći problem trenutnih EV jeste baterija i generalno problem u svetu je način proizvodnje struje. Doduše nisam skroz upoznat ni sa proizvodnjom fosilnih goriva Slika

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nećemo se mi rešiti fosilnih goriva još 50 godina, a verovatno ni tad.
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Verovatno nećemo - ma šta god izprdci iz EU birokratije usvajali

Ne znam samo kako Toyota stoji sa onim eksperimentima oko hidrogena - valjda su izbacili neki model
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

ljubitelj napisao:8 godina i nije baš dugi radni vek vozila, odavno je prosek za SUS vozila oko 19 godina a neretko bude i duže bez ikakvih problema i takvih skupih zamena.
Napisah to, misleci da je 8g dug period da se nauci nesto novo, da se naprave novi alati koji ce moci da odrade popravke.

Korisnikov avatar
pigeon
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 12:22
Garaža: Škoda Octavia A8 1.4TSI 8AG + Fiat 500

Post od pigeon »

Prošle nedelje se vozio u novom ID.BUZZ po Engleskoj... Nisam impresioniran... Ne vidim još uvek sebe u razmišljanju tipa: gde ću da punim? Da li će biti slobodan punjač? Da li sam se prijavio u firmi za termin za punjenje na firminom punjaču? Koliko još dometa imam i šta ću posle?

Na punjačima prilična gužva. U firmi se čeka termin. Mora da se silazi da se uzme žeton na recepciji, da se auto postavi na punjač, da se posle skloni...

Nekako mi plug-in hibrid trenutno deluje kao optimalno rešenje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

dzonic87 napisao: 03 Avg 2023, 10:45 Verovatno nećemo - ma šta god izprdci iz EU birokratije usvajali

Ne znam samo kako Toyota stoji sa onim eksperimentima oko hidrogena - valjda su izbacili neki model
Vodonik se izto dobija iz ugljovodonika ili elektrolizom, za oba je potrebna energija.
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

kami napisao: 03 Avg 2023, 10:49
Napisah to, misleci da je 8g dug period da se nauci nesto novo, da se naprave novi alati koji ce moci da odrade popravke.

‚A to, da verujem i brže. Problem sa baterijama je cena njihove reparacije ako se radi što se kaže kako bog zapoveda, tj tako da se dobije početno stanje.
Za 8 godina će ove litijum jonske u obliku cilindričnih ćelija biti verovatno u muzejima a novi tipovi pakovanja prevladati.
---------------------

Ja imam iza sebe 15tak "reparacija" paketa baterija gde se izmenja jedna ili više ćelija 18x65 i praksa me je uverila u jedno pravilo.

Pravilo je da pravila nema.
Nekada reparacija održi bateriju narednih 2 dana, nekada 2 nedelje a nekada i 6 meseci....i tada opet neka druga originalna (početna) ćelija nastrada i tako ukrug.

Hemija je neumoljiva i nepovratna, moje iskustvo je da kada prva ćelija popusti nakon oko 1,500 ciklusa punjenja ubrzo sledi isto i za ostale ćelije u paketu.
Zbog toga sam i odustao od reparacije litijum jonskih baterija.

Kada dobijem razne uredjaje koji se bacaju jer baterije više ne drže, rasklopim do nivoa ćelije, sakupim one koje još mogu da posluže i onda napravim novi paket bateriju kao externi power bank.

Kontroler za balansiranje ćelija se jeftino nadje na Aliexpresu, i moram priznati da funkcioniše.

Ali ja da izdam garanciju da će nakon reparacije bateri pak ponovo biti kao novi ne mogu i ne smem, upravo na osnovu iskustva.

Ove nove litijumske koje su u formi kesica uopšte i ne mogu da se reparijaju praktično zbog bezbednosti.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Realno ja tebe vidim kao nekog ko će moći da održava sopstveni EV lakše nego SUS. Ako bude dostupnih delova, daleko lakše će biti aftermarket održavanje nego kola do sad. Jedino na foru će morati da spreče takve popravke, ali nema koji uređaj nije dolijao.
Odgovori