Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zigZag
Reactions:
Postovi: 132
Pridružio se: 08 Apr 2020, 15:20

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od zigZag »

u javoru nijednom od dva nema moravska salata

ima makedonska

slično je ali nije isto pa je glupo porediti
BigMazzy
Reactions:
Postovi: 1820
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od BigMazzy »

Do skoro ne znam dal sam par puta u životu čuo ili pročitao negde o Moravskoj salati. Sad imam noćne more od iste :)

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Postovi: 4958
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Lokacija: Pirot, Kladovo
Kontakt:

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od carov2 »

pedja napisao:Šteta što se mnogi usude da nazovu salatu moravskom. Vidim da je mnogi restorani dodaju na meni.

Po sastojcima možda i jeste, ali izvedba...

Ja sam najbolju, za sada, pojeo u Pirotu.

Tapa
Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

ftj
Reactions:
Postovi: 13951
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0
Lokacija: Beograd

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od ftj »

Dosta puta sam je probao u BGu bas jer sam citao po internetima da je super i nikad se nisam odusevio. Kapiram da je poenta da bude dobar paradajz i paprika a u tom slucaju se odusevim i kad je samo paradajz i sir. Npr. pre neki dan u savčiću paradajz kao sa sela nekad, par dana kasnije opet isto naručim i bude onaj prosek iz maksija.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15374
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od pedja »


carov2 napisao:Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Sada su počeli svuda. U nekoliko BG restorana je videh, a pre je nije bilo ni blizu Beograda


Tapa

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Postovi: 20535
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od Heinz »

Food influenseri su je probili van juga očigledno.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
propeler
Reactions:
Postovi: 88
Pridružio se: 22 Jan 2012, 12:28
Garaža: Honda CRV 1.6 i-DTEC mk4
Lokacija: Subotica

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od propeler »

Moravsku salatu sam prvi put jeo u Nišu, da li u Mraku ili kod Brke ne sećam se, i dobra je uz roštilj. Više se ni ne sećam da li je samo paradajz i paprika ili ide još nešto, ali mislim da je u paprici ključ da li je dobra ili ne. Kod nas u SU je nema ni u jednom restoranu da ja znam. Volim i onu lučenu papriku ali i to je dobro samo na jugu, kod nas na severu su obično preljute.
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Postovi: 3113
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4
Lokacija: Kragujevac/GM

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od havijer »

Lepa je u Brvnari, Kraljevo.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Postovi: 1820
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od BigMazzy »

Моравска салата је популарна српска салата, посебно омиљена у јужним крајевима Србије, попут Ниша и Лесковца. Позната је по свом освежавајућем и помало пикантном укусу, а често се служи као прилог уз месо са роштиља, али може бити и самосталан оброк.
Ево основних састојака и начина припреме:
Састојци:
* Печене паприке: 5-10 комада, најбоље црвене паприке, али могу се користити и зелене или жуте за шаренило. Могу се додати и љуте папричице по укусу.
* Парадајз: 2-5 комада, зрели и сочни.
* Празилук: 1 струк, средње величине.
* Бели лук: 2-4 чена (или више по укусу), пасиран или ситно сецкан.
* Свеж першун: Пола везе до једна веза, ситно сецкан.
* Уље: Сунцокретово или маслиново уље, по укусу.
* Сирће: По укусу (неки воле благо сирће попут белог балзамико сирћета).
* Со: По укусу.
* Бибер: Свеже млевен, по укусу.
Припрема:
* Припрема паприка: Паприке испећи на плочи, у рерни или на роштиљу док им кожица не поцрни и не почне да се одваја. Одмах након печења, ставити их у кесу или покривену посуду да се попаре и лакше ољуште. Када се охладе, ољуштити их, извадити петељке и семенке. Исећи паприке на тракице или коцкице, величине око 1-2 цм. Ако користите љуте папричице, и њих испећи и ситно насецкати.
* Припрема осталог поврћа: Празилук добро опрати и што ситније насецкати. Парадајз исећи на мање коцкице. Першун ситно насецкати. Бели лук пасирати или што ситније исецкати.
* Спајање састојака: У већу чинију ставити припремљене паприке, парадајз, празилук и першун.
* Припрема дресинга: У мању чинију ставити со, бибер, уље, сирће и пасирани бели лук. Све добро измешати.
* Зачињавање и сервирање: Прелити дресинг преко поврћа у чинији. Све добро промешати како би се састојци равномерно распоредили и упију ароме. Пре сервирања, салату оставити да се охлади у фрижидеру бар 30 минута, како би се укуси прожели.
Моравска салата је изузетно свежа и ароматична, а често се служи уз ракију или као мезе уз разна јела. Пријатно!


Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Odgovori