Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
u javoru nijednom od dva nema moravska salata
ima makedonska
slično je ali nije isto pa je glupo porediti
ima makedonska
slično je ali nije isto pa je glupo porediti
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Do skoro ne znam dal sam par puta u životu čuo ili pročitao negde o Moravskoj salati. Sad imam noćne more od iste 
Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
- carov2
- Postovi: 4961
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Lokacija: Pirot, Kladovo
- Kontakt:
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.pedja napisao:Šteta što se mnogi usude da nazovu salatu moravskom. Vidim da je mnogi restorani dodaju na meni.
Po sastojcima možda i jeste, ali izvedba...
Ja sam najbolju, za sada, pojeo u Pirotu.
Tapa
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Dosta puta sam je probao u BGu bas jer sam citao po internetima da je super i nikad se nisam odusevio. Kapiram da je poenta da bude dobar paradajz i paprika a u tom slucaju se odusevim i kad je samo paradajz i sir. Npr. pre neki dan u savčiću paradajz kao sa sela nekad, par dana kasnije opet isto naručim i bude onaj prosek iz maksija.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15376
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Sada su počeli svuda. U nekoliko BG restorana je videh, a pre je nije bilo ni blizu Beogradacarov2 napisao:Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Tapa
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Food influenseri su je probili van juga očigledno.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- propeler
- Postovi: 88
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 12:28
- Garaža: Honda CRV 1.6 i-DTEC mk4
- Lokacija: Subotica
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Moravsku salatu sam prvi put jeo u Nišu, da li u Mraku ili kod Brke ne sećam se, i dobra je uz roštilj. Više se ni ne sećam da li je samo paradajz i paprika ili ide još nešto, ali mislim da je u paprici ključ da li je dobra ili ne. Kod nas u SU je nema ni u jednom restoranu da ja znam. Volim i onu lučenu papriku ali i to je dobro samo na jugu, kod nas na severu su obično preljute.
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Lepa je u Brvnari, Kraljevo.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Моравска салата је популарна српска салата, посебно омиљена у јужним крајевима Србије, попут Ниша и Лесковца. Позната је по свом освежавајућем и помало пикантном укусу, а често се служи као прилог уз месо са роштиља, али може бити и самосталан оброк.
Ево основних састојака и начина припреме:
Састојци:
* Печене паприке: 5-10 комада, најбоље црвене паприке, али могу се користити и зелене или жуте за шаренило. Могу се додати и љуте папричице по укусу.
* Парадајз: 2-5 комада, зрели и сочни.
* Празилук: 1 струк, средње величине.
* Бели лук: 2-4 чена (или више по укусу), пасиран или ситно сецкан.
* Свеж першун: Пола везе до једна веза, ситно сецкан.
* Уље: Сунцокретово или маслиново уље, по укусу.
* Сирће: По укусу (неки воле благо сирће попут белог балзамико сирћета).
* Со: По укусу.
* Бибер: Свеже млевен, по укусу.
Припрема:
* Припрема паприка: Паприке испећи на плочи, у рерни или на роштиљу док им кожица не поцрни и не почне да се одваја. Одмах након печења, ставити их у кесу или покривену посуду да се попаре и лакше ољуште. Када се охладе, ољуштити их, извадити петељке и семенке. Исећи паприке на тракице или коцкице, величине око 1-2 цм. Ако користите љуте папричице, и њих испећи и ситно насецкати.
* Припрема осталог поврћа: Празилук добро опрати и што ситније насецкати. Парадајз исећи на мање коцкице. Першун ситно насецкати. Бели лук пасирати или што ситније исецкати.
* Спајање састојака: У већу чинију ставити припремљене паприке, парадајз, празилук и першун.
* Припрема дресинга: У мању чинију ставити со, бибер, уље, сирће и пасирани бели лук. Све добро измешати.
* Зачињавање и сервирање: Прелити дресинг преко поврћа у чинији. Све добро промешати како би се састојци равномерно распоредили и упију ароме. Пре сервирања, салату оставити да се охлади у фрижидеру бар 30 минута, како би се укуси прожели.
Моравска салата је изузетно свежа и ароматична, а често се служи уз ракију или као мезе уз разна јела. Пријатно!
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ево основних састојака и начина припреме:
Састојци:
* Печене паприке: 5-10 комада, најбоље црвене паприке, али могу се користити и зелене или жуте за шаренило. Могу се додати и љуте папричице по укусу.
* Парадајз: 2-5 комада, зрели и сочни.
* Празилук: 1 струк, средње величине.
* Бели лук: 2-4 чена (или више по укусу), пасиран или ситно сецкан.
* Свеж першун: Пола везе до једна веза, ситно сецкан.
* Уље: Сунцокретово или маслиново уље, по укусу.
* Сирће: По укусу (неки воле благо сирће попут белог балзамико сирћета).
* Со: По укусу.
* Бибер: Свеже млевен, по укусу.
Припрема:
* Припрема паприка: Паприке испећи на плочи, у рерни или на роштиљу док им кожица не поцрни и не почне да се одваја. Одмах након печења, ставити их у кесу или покривену посуду да се попаре и лакше ољуште. Када се охладе, ољуштити их, извадити петељке и семенке. Исећи паприке на тракице или коцкице, величине око 1-2 цм. Ако користите љуте папричице, и њих испећи и ситно насецкати.
* Припрема осталог поврћа: Празилук добро опрати и што ситније насецкати. Парадајз исећи на мање коцкице. Першун ситно насецкати. Бели лук пасирати или што ситније исецкати.
* Спајање састојака: У већу чинију ставити припремљене паприке, парадајз, празилук и першун.
* Припрема дресинга: У мању чинију ставити со, бибер, уље, сирће и пасирани бели лук. Све добро измешати.
* Зачињавање и сервирање: Прелити дресинг преко поврћа у чинији. Све добро промешати како би се састојци равномерно распоредили и упију ароме. Пре сервирања, салату оставити да се охлади у фрижидеру бар 30 минута, како би се укуси прожели.
Моравска салата је изузетно свежа и ароматична, а често се служи уз ракију или као мезе уз разна јела. Пријатно!
Sent from my SM-S926B using Tapatalk