Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zigZag
Reactions:
Pridružio se: 08 Apr 2020, 15:20

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?

Post od zigZag »

u javoru nijednom od dva nema moravska salata

ima makedonska

slično je ali nije isto pa je glupo porediti
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Do skoro ne znam dal sam par puta u životu čuo ili pročitao negde o Moravskoj salati. Sad imam noćne more od iste :)

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

pedja napisao:Šteta što se mnogi usude da nazovu salatu moravskom. Vidim da je mnogi restorani dodaju na meni.

Po sastojcima možda i jeste, ali izvedba...

Ja sam najbolju, za sada, pojeo u Pirotu.

Tapa
Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dosta puta sam je probao u BGu bas jer sam citao po internetima da je super i nikad se nisam odusevio. Kapiram da je poenta da bude dobar paradajz i paprika a u tom slucaju se odusevim i kad je samo paradajz i sir. Npr. pre neki dan u savčiću paradajz kao sa sela nekad, par dana kasnije opet isto naručim i bude onaj prosek iz maksija.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

carov2 napisao:Uglavnom je odlična u Pirotu i Nišu, a čini mi se da samo u ovom kraju države i prave.

Sada su počeli svuda. U nekoliko BG restorana je videh, a pre je nije bilo ni blizu Beograda

Tapa

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Food influenseri su je probili van juga očigledno.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
propeler
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 12:28
Garaža: Honda CRV 1.6 i-DTEC mk4

Post od propeler »

Moravsku salatu sam prvi put jeo u Nišu, da li u Mraku ili kod Brke ne sećam se, i dobra je uz roštilj. Više se ni ne sećam da li je samo paradajz i paprika ili ide još nešto, ali mislim da je u paprici ključ da li je dobra ili ne. Kod nas u SU je nema ni u jednom restoranu da ja znam. Volim i onu lučenu papriku ali i to je dobro samo na jugu, kod nas na severu su obično preljute.
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Lepa je u Brvnari, Kraljevo.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Моравска салата је популарна српска салата, посебно омиљена у јужним крајевима Србије, попут Ниша и Лесковца. Позната је по свом освежавајућем и помало пикантном укусу, а често се служи као прилог уз месо са роштиља, али може бити и самосталан оброк.
Ево основних састојака и начина припреме:
Састојци:
* Печене паприке: 5-10 комада, најбоље црвене паприке, али могу се користити и зелене или жуте за шаренило. Могу се додати и љуте папричице по укусу.
* Парадајз: 2-5 комада, зрели и сочни.
* Празилук: 1 струк, средње величине.
* Бели лук: 2-4 чена (или више по укусу), пасиран или ситно сецкан.
* Свеж першун: Пола везе до једна веза, ситно сецкан.
* Уље: Сунцокретово или маслиново уље, по укусу.
* Сирће: По укусу (неки воле благо сирће попут белог балзамико сирћета).
* Со: По укусу.
* Бибер: Свеже млевен, по укусу.
Припрема:
* Припрема паприка: Паприке испећи на плочи, у рерни или на роштиљу док им кожица не поцрни и не почне да се одваја. Одмах након печења, ставити их у кесу или покривену посуду да се попаре и лакше ољуште. Када се охладе, ољуштити их, извадити петељке и семенке. Исећи паприке на тракице или коцкице, величине око 1-2 цм. Ако користите љуте папричице, и њих испећи и ситно насецкати.
* Припрема осталог поврћа: Празилук добро опрати и што ситније насецкати. Парадајз исећи на мање коцкице. Першун ситно насецкати. Бели лук пасирати или што ситније исецкати.
* Спајање састојака: У већу чинију ставити припремљене паприке, парадајз, празилук и першун.
* Припрема дресинга: У мању чинију ставити со, бибер, уље, сирће и пасирани бели лук. Све добро измешати.
* Зачињавање и сервирање: Прелити дресинг преко поврћа у чинији. Све добро промешати како би се састојци равномерно распоредили и упију ароме. Пре сервирања, салату оставити да се охлади у фрижидеру бар 30 минута, како би се укуси прожели.
Моравска салата је изузетно свежа и ароматична, а често се служи уз ракију или као мезе уз разна јела. Пријатно!

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vukasin994
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style

Post od Vukasin994 »

Preporuka za gurmansku pauzu u Bugarskoj/Grčkoj, na putu za Tasos?

Vidim da je kolega pisao za ovčiju pljeku u Pirotu, tako da o povratku ne moram da razmišljam :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Kojim putem ćeš ići?

Ako prolaziš pored Sandanskog, onda Happy, pored autoputa je.

Vukasin994
Reactions:

Post od Vukasin994 »

Prvi put idem kroz Bugarsku i uopšte na Tasos plus krećemo noću tako da neće biti eksprimentisanja, na Gradinu pa dalje autoputem.

Ovo je taman pozicionirano, taman tamo stižemo na doručak. Kakvi su Bugari sa roštiljem, može li prići Niškom/Pirotskom ili treba gledati klasičnu kontinentalnu kuhinju?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Generalno su jako loši što se tiče hrane, roštilj nije izuzetak, čak iako piše da je u pitanju "srpski".

Ja sam dugo izbegavao, ali u poslednje vreme skoro uvek svratim u Happy, oni se baš trude, u svakom smislu i često promene ponudu, dodaju nešto novo, imaju suši, imaju američki tip hrane, imaju meso, imaju odlične deserte i baš veliki izbor. Sada sam u telefonu tražio neke fotografije, pa evo kako to izgleda.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Vukasin994
Reactions:

Post od Vukasin994 »

Nema šta, ubedio si me :D
Ovako kad bih video meni, naziv, lokaciju pored auto puta, 100% bih ih preskočio jer bi bio u fazonu ovo ne može da valja .
BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Sač u Zemunu
Sem ambijenta u samom loakalu, da ne kažem crkvi i lokacije, mirno i tiho, sve ostalo je razočarenje.
Čitam recenzije na guglu i nahvaljeni ekstra, vrv zbog ambijenta i atmosfere sa živom muzikom uveče.
Butkica ispod sača, zbog koje sam ih davno i prvi put pisetio, je nekad odlična a nekad prosek.
Roštilj je tek posebna priča. Kobasice, ispod proseka, kajmak kiseo, kao mrvljeni rinfuz sir iz Maxija, ćevapi onako, pastrmka nekad odlična a nekad nikakva. Rolovano belo jedino ne mogu da zahebu, tu nema filozofije, belo meso sa malo slanine. Realno, baš prosek a za neke stvari i ispod proseka.
Odgovori